Un estudi apunta que els clubs de futbol no professional prefereixen jugadors autòctons abans que estrangers

Un experiment de camp revela que el nom del jugador és el primer element de discriminació cap als immigrants


Els clubs de futbol no professional tenen preferència per admetre jugadors autòctons abans que jugadors de procedència estrangera. Així ho revela l'estudi publicat per l'Observatori Social de la Fundació ‘la Caixa’, que apunta que en el cas de l'Estat la preferència en benefici dels locals és de 13 punts.

La mitjana europea és de 10 punts percentuals. A més, a través d'un experiment de camp fet per investigadors de la Universitat de Zuric i la Universitat de Ciència i Tecnologia de Noruega es va constatar que el nom del jugador és un primer element de discriminació cap als immigrants en els equips d'aficionats.

L'experiment consistia en fer-se passar per un jugador aficionat que sol·licitava participar en un entrenament de prova en un equip amateur. Es va enviar el correu electrònic demanant-ho a 1.410 clubs de futbol espanyols. Els jugadors tenien noms clarament identificables com a locals (Alejandro López o David García) o com a estrangers (Youseff Alami o Jack Brown). L'experiment a l'Estat va revelar que les peticions dels estrangers van rebre menys atenció que les dels autòctons, i mentre que gairebé la meitat dels locals van obtenir una resposta positiva, en forma d’admissió o consulta addicional, els estrangers la van rebre només en un terç dels casos (36,06%).

L'experiment, finançat per la Fundació Nacional de Ciències de Suïssa, es va fer primer en aquest país, on ja es va detectar discriminació des del nom del jugador. Després es va traslladar a 22 països europeus. La diferència mitjana europea és de 10 punts percentuals, per sota dels 13 de l’Estat espanyol.

Ara, els investigadors examinen si hi ha diferències rellevants d’acceptació en funció del país de procedència. A Suïssa, els noms àrabs van rebre clarament menys respostes positives. A Espanya, els primers resultats indiquen que els noms britànics són lleugerament menys discriminats que els àrabs o els romanesos. Tot i això, els autors demanen “prudència” davant un estudi que encara s’està desenvolupant

L'actitud millora quan l'equip guanya

Segons l'estudi ‘La presència d'estrangers en els equips de futbol i el seu impacte en les actituds respecte de la immigració’, l'actitud vers els estrangers canvia si aquests ajuden a la consecució d'èxits per al club. Els autors apunten que aquest efecte és més visible com més rellevant és el paper dels estrangers en les victòries i en el rendiment de l'equip. La valoració sobre la immigració tendeix a ser més favorable com més jugadors estrangers té l'equip campió i com més minuts jugaven.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article