Entitats feministes criden a mobilitzar-se el 8-M: “Som un moviment imparable”

Les organitzadores demanen sortir al carrer amb totes les mesures de seguretat i promouen una acció des dels balcons


La plataforma Vaga Feminista, formada per desenes d'entitats, fa una crida a mobilitzar-se pel 8-M amb totes les mesures des seguretat. "Som molt conscients del context, però precisament per aquesta situació és importantíssim que el moviment feminista estigui al carrer amb tota la cura que ens caracteritza", han afirmat les organitzadores en roda de premsa.

També carreguen contra la decisió de prohibir les manifestacions pel 8-M a Madrid: "Les prohibiran, però no podran contra elles. Som un moviment imparable", ha afirmat Dolo Pulido, una de les organitzadores. Dilluns hi haurà mobilitzacions arreu del territori i una de les destacades és la concentració estàtica als Jardinets de Gràcia, així com una acció des dels balcons a les 21 h.

En una roda de premsa aquest dijous des de la plaça de 8 de març de Barcelona, les organitzadores del 8-M han demanat sortir al carrer per reivindicar els drets de les dones i fer-ho amb tota la precaució davant del context actual de la pandèmia de la covid-19.

"No renunciem al carrer, al nostre dret democràtic de manifestar-nos", ha afirmat Sílvia Alberich, membre de Vaga Feminista. "És una decisió política ocupar els carrers perquè històricament se'ns havia tret aquest dret a les dones", ha afegit Pulido.

La roda de premsa ha tingut lloc poques hores després que el govern espanyol hagi prohibit les manifestacions i concentracions pel 8-M a la Comunitat de Madrid "per motius de salut pública", ha indicat la delegació en una nota informativa, en què recorda que és una de les zones de l'estat espanyol amb més contagis i hospitalitzats. Les organitzadores de la jornada a Catalunya han volgut mostrar la solidaritat amb les dones de Madrid i han assegurat que el moviment feminista "continua lluitant i treballant".

"És evident que el 8-M tenim una veu amplificada en els debats, les universitats o els mitjans de comunicació, però és un dia més perquè nosaltres treballem tot l'any", ha recalcat Dolo Pulido, que ha destacat, sobre el moviment feminista: "És el moviment social que està donant alternatives globals al desastre de societat que tenim, al desastre climàtic i al desastre de precarització de vides".

Concentracions, soroll als balcons i passejades feministes

De cara al Dia Internacional de les Dones i en pandèmia del coronavirus, les entitats organitzen diverses concentracions pel 8-M però també pels dies previs i de forma descentralitzada en el territori. A Barcelona, es farà una concentració estàtica als Jardinets de Gràcia, de la Diagonal a la Gran Via, dilluns a la tarda.

La concentració s'organitza per trams, dos mixtes, i és imprescindible inscriure's prèviament a través de la web de la Vaga Feminista. Les organitzadores han deixat clar que per a elles és "prioritari" garantir la salut de les dones que hi participin i que per això s'han assessorat amb especialistes de salut i urbanisme. De moment hi ha unes 2.000 persones inscrites i el màxim es preveu en unes més de 3.000.

També animen a guarnir els balcons amb motiu del 8-M i el dilluns a les 21 h "fer soroll per protestar contra le condicions de les treballadores essencials", han explicat. Una altra de les iniciatives que s'organitzen són passejades feministes. L'objectiu, ha destacat Alberich, és "reivindicar el dret de passejar tranquil·les, sense viure pors ni violències en espais solitaris, i reivindicar espais de salut".

“Som essencials, però som precàries”

Sobre la vaga feminista convocada pel 8-M, Rosa Aldave, de la Comissió Laboral, ha explicat que els motius per fer-la són per reivindicar els drets laborals de les dones, moltes de les quals es troben en una situació de més vulnerabilitat com les trans o les racialitzades i migrants. També ha denunciat les situacions d'explotació i de violència masclista als centres de treball.

"No volem ser invisibles. Som essencials, però som precàries. Per això anem a la vaga. També per a les que no en poden fer", ha condensat Aldave, que ha afegit: "Volem una vaga contundent, que generi debat social i faci tremolar l'aliança capitalista, patriarcal i colonial".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article