Salut demana un marge de 48 a 72 hores per decidir si cal endurir les restriccions després de Setmana Santa

Ramentol alerta d’un increment a l’alça d’ingressos a les UCI


El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que s'ha de deixar un marge de 48 a 72 hores per veure si cal endurir les restriccions després de Setmana Santa.

“Els indicadors no augmenten però es mantenen estables. Això no són per a nosaltres bones notícies i haurem de donar un cert temps per no prendre les decisions en calent”, ha reconegut Ramentol en declaracions a Catalunya Ràdio. “Ens venen dies assistencialment complicats”, ha avisat el secretari general de Salut, que ha posat el focus en el degoteig a l'alça d'ingressos a l'UCI (431 pacients).

En aquest sentit, la cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, s'ha mostrat més preocupada per les dades de la pandèmia durant aquests dies de Setmana Santa i ha alertat que si l'increment de casos segueix, s’hauran “d'endurir les mesures”. “La situació a l'hospital empitjora, amb 8-13 ingressos diaris que també ingressen més ràpidament a la UCI. I no podem esperar a tenir les UCI plenes per prendre decisions”, ha recalcat Campins, convençuda que la mobilitat de Setmana Santa es notarà d'aquí a dues setmanes: “Viurem un 'déjà vu' del que vam tenir per Nadal”, ha conclòs la cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de la Vall d'Hebron.

Pel que fa a la vacunació, Ramentol ha avançat que la franja de població de 65 a 70 anys “segurament” seran els que es vacunaran amb el vaccí de Janssen.  “Es tracta d'una quarta vacuna que arribarà en comptagotes durant aquest abril, però ja de manera més decidida i amb volums més rellevants a partir del maig”, ha continuat el secretari general de Salut, que ha admès que amb el topall de 65 anys del vaccí d'AstraZeneca i la prioritat dels més de 80 anys s'ha deixat “en terra de ningú” la franja de població entre 65 i 70 anys.

D’altra banda, aquest Dilluns de Pasqua Catalunya ha rebut 193.050 noves dosis de la vacuna de Pfizer, que se subministra, principalment, a les persones majors de 80 anys, i que han d'ajudar a enllestir la immunització d'aquesta part de la població. La remesa forma part de l'1,2 milions de dosis que han arribat a Espanya, i se sumen al lot de 168.000 dosis d'AstraZeneca que es van rebre a finals de setmana, i que serveixen per vacunar persones d'entre 60 i 65 anys. Per ara, s'han vacunat el 64,1% dels majors de 80 anys amb una dosi. A partir del dia 10, es començarà amb la franja d'entre 70 i 79 anys.

Ramentol ha reiterat que mantenen la previsió de tenir el 70% de la població de Catalunya vacunada “a finals d'agost”, si finalment es compleixen els terminis d'entrega de totes les vacunes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article