Crit d’alerta de les treballadores socials: no hi ha cap pla d’acció davant l’augment de la pobresa derivada de la Covid-19

Denuncien que porten un any “apagant focs” i reivindiquen polítiques socials a llarg termini


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) reivindica polítiques a curt i llarg termini per donar resposta als “durs efectes” de la pandèmia del coronavirus i als reptes que té el sistema d'atenció social de Catalunya.

En un comunicat amb el qual les treballadores socials van balanç del primer any de l’esclat de la Covid-19, alerten que el sistema d'atenció social “arrossega les retallades de la crisi econòmica del 2008, es troba enquestat en la paperassa i centrat més en la gestió a curt termini que en l'atenció i la prevenció”. També adverteixen que durant aquest any la feina se'ls ha “multiplicat” i que “sovint l'han hagut de fer sense les eines ni els mitjans, en la distància i telefònicament”.

Les treballadores socials, presents en les branques del sistema de serveis socials, com el sanitari, bàsics, infància, dependència i habitatge, alerten que el sistema “va col·lapsar” amb l'arribada del confinament i de l'estat d'alarma, quan els serveis socials van rebre una quantitat “sense precedents” de peticions d'ajuda econòmica, social i psicològica, sobretot de dones i persones grans.

“Tot es redueix en la immediatesa, no hi ha un pla i el seguiment es fa difícil perquè anem apagant focs, anirem perdent persones que necessiten del servei pel camí”, explica Sonia Baceiredo, representant de la comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT. “No estem fent la funció del treball social, que és dotar d'eines a la persona per empoderar-la i incloure-la en societat”, afegeix.

Un any després, els treballadors socials adverteixen que les urgències “passen a ser problemes a llarg termini” i reclamen un canvi en el model de serveis socials, “desburocralitzar-los”, per poder “recuperar la perspectiva de drets socials superant l'assistencialisme”. També insten la Generalitat a “desenvolupar de forma urgent el Pla Estratègic de serveis socials aprovat el darrer any”.

Així mateix, des del TSCAT demanen agilitat en les prestacions de dependència, ja que actualment la “travessia és feixuga i lenta” i adverteixen també que les administracions no estan donant resposta a la pobresa, ja que, indiquen, “les normatives per accedir a la Renda Garantida de Ciutadania i a l'Ingrés Mínim Vital són molt restrictives”.

D’altra banda, les professionals socials també es mostren molt preocupades pel que fa a l’habitatge: “Cal aplicar polítiques com la regulació dels lloguers, que els grans tenidors compleixin la llei i ofereixin lloguers socials i que s’ampliï el parc de habitatge social de la Generalitat”, expliquen, i asseguren que porten 12-14 anys “actuant des de l’emergència”.

També es mostren preocupades en àmbits com infància i adolescència; gent gran i salut mental. En aquest sentit, la comissió del TSCAT de salut mental assenyala que el volum de persones que han acudit a demanar ajuda han augmentat després del confinament i alerta de la solitud que pateixen moltes persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article