Lleida reforça amb 12 mediadors el pla de comunicació intercultural durant la campanya de la fruita

L’equip s’incorpora a l’atenció primària i, per primer cop, a Salut Pública per afavorir comunicació amb positius i contactes


El Departament de Salut ha contractat 12 mediadors interculturals per fer front a les barreres idiomàtiques i culturals que puguin sorgir davant l'increment de població de temporers que té lloc a Lleida i el Baix Segre durant la campanya de recollida de la fruita. La principal funció d'aquests professionals consisteix a establir un pont lingüístic, cultural i comunitari entre els professionals sanitaris i els pacients de diferents cultures en situacions vulnerables o amb barreres idiomàtiques, indispensable per a la bona gestió de la pandèmia. S'incorporen principalment a l'atenció primària i per primer cop, a Salut Pública a fi d'afavorir la comunicació amb positius i contactes estrets.

En concret, aquests professionals estaran treballant a les àrees bàsiques de salut (ABS) d'Alcarràs (tres mediadors), Seròs (tres), Rambla de Ferran (un) i el CUAP Prat de la Riba (dos). També s'incorpora un mediador a l'ABS Guissona, que tot i estar ubicada fora de la zona dels municipis fructícoles, compta amb un elevat índex de treballadors estrangers de la indústria alimentària. Aquests mediadors facilitaran la seva tasca d'intervenció comunitària en els idiomes francès, anglès, àrab, romanès, amazic i rifeny per tal d'apropar-se a les diverses comunitats culturals.

Els altres dos mediadors, de cultura àrab, treballen per primer cop a l'Agència de Salut Pública. Un d'ells ho fa a la Unitat de Vigilància Epidemiològica com a part de l'equip d'enquestadors Covid-19, des d'on facilita la traducció idiomàtica i la comprensió cultural per via telefònica amb casos positius i contactes estrets. L'altre mediador dona suport a la Unitat de Salut Laboral de l'Agència de Salut Pública en el desenvolupament del programa de cribratges a les empreses agràries.

En l'actual situació de pandèmia, la incorporació dels mediadors ha de facilitar a les persones immigrants la comprensió de les recomanacions de salut per evitar contagis, com són les mesures de distanciament social, higiene i reconeixement dels símptomes compatibles amb la malaltia, per al seu correcte compliment. També oferir suport a l'equip assistencial per millorar la comunicació –tant idiomàtica com cultural– entre els professionals i el pacient immigrant per augmentar l'efectivitat de les accions d'acollida i, quan sigui necessari, la detecció i el seguiment de les patologies. Han d'entendre i conèixer els mecanismes de coordinació amb el sistema sanitari, per tal d'evitar al màxim la propagació de la Covid-19.

D'altra banda, també han de donar suport a les persones immigrants en cas que necessitin els serveis sanitaris, i identificar aquells casos que requereixin suport social. Fora de les ABS, han de treballar al carrer per aconseguir que la població segueixi les mesures de prevenció de contagis per tal d'evitar brots.

Tècnics de Salut Pública focalitzats en la campanya

D'altra banda, un cop estabilitzada la situació en residències, les deu tècniques superiors de Salut Pública contractades el mes de novembre passat per a la supervisió de les mesures preventives i de control enfront de la Covid-19 en aquests centres, han centrat la seva activitat en la campanya agrària. Així, des de finals de maig i durant tota la campanya, visitaran periòdicament el centenar de grans empreses fruiteres de Lleida i el Baix Segre per assessorar-les en el compliment de les mesures de prevenció efront de la pandèmia. En paral·lel, s'ha reforçat l'Agència de Salut Pública amb dos nous tècnics per planificar i fer seguiment de la campanya, donant suport als diferents programes engegats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article