“El dret a l’habitatge està en joc i les decisions polítiques de les pròximes setmanes marcaran clarament el seu futur”

La Taula del Tercer Sector es mostra preocupada per les múltiples lleis i mesures sobre el dret a l’habitatge i l’energia que estan a l’aire


La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya -que agrupa 35 federacions que representen més de 3.000 entitats socials catalanes que lluiten contra la pobresa, les desigualtats i l’exclusió- es mostra preocupada pel moment de “bloqueig” que hi ha en relació amb el dret a l’habitatge i l’energia i adverteix que aquest dret “està en joc” perquè depèn de les decisions polítiques que es prenguin en les pròximes setmanes.

Enmig de la greu crisi de la Covid-19, la pitjor de les últimes dècades, hi ha nombroses lleis i mesures que segueixen a l’aire, sense concretar-se. D’una banda, la nova llei estatal d’habitatge segueix encallada per la negativa de posar un topall al preu dels lloguers. La llei catalana que regula el preu dels lloguers està a l’espera de la decisió que prengui aquest mes el Tribunal Constitucional sobre el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Partit Popular i corre el risc de ser impugnada pel propi govern espanyol.

I aquest dimarts es va registrar al Parlament de Catalunya una proposició de llei per recuperar el decret llei antidesnonaments que el Tribunal Constitucional va tombar al gener, impulsada per les entitats que defensen el dret a l’habitatge i amb el suport d’ERC, Junts, la CUP i els comuns però que, com a molt d’hora, es podria validar a l’octubre.

Tot i la tramitació d’urgència, arribaria més tard que la suspensió de desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat i la moratòria per al pagament de la hipoteca i el lloguer, mesures de l’anomenat escut social de l’executiu central, que estan previstes que acabin el 9 d’agost. Per una altra banda, el govern català encara no ha ampliat l’acord que regula la pobresa energètica, signat per Endesa el març passat, a la resta d’empreses subministradores just en plena escalada del preu de la llum.

És per això que la Taula del Tercer Sector Social reclama “rapidesa i responsabilitat” a les administracions i als partits polítics perquè desbloquegin amb urgència aquestes qüestions clau i perquè blindin aquest dret.

“Les seves decisions determinaran clarament si es fa un pas endavant, o enrere, en la garantia d’aquest dret fonamental. És a les seves mans el futur de milers de ciutadans i ciutadanes que tenen gravíssimes dificultats per accedir a un habitatge digne i assequible i per pagar les factures energètiques” assegura la Taula que afegeix que “necessitem canviar les regles del joc i comptar amb una llei estatal que reguli el dret a l’habitatge perquè ara estem lligades de mans i peus. L’Estat és qui té les competències en habitatge, però ho manté tot bloquejat. Ni Europa, ni les comunitats autònomes ni els municipis poden fer gaire més sense aquest marc legal”.

En paral·lel, les situacions de vulnerabilitat creixen. Quan els efectes socials de la pandèmia encara no han aflorat del tot, s’apuja el preu de la llum, el que incrementa el risc d’impagament per part de famílies que ja gastaven el mínim per poder fer front al pagament de la factura.

A Catalunya, hi ha més de 600.000 persones que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, segons l’enquesta de Condicions de Vida d’IDESCAT, 2020.
La pèrdua de la feina i d’ingressos per la pandèmia és palpable. A Catalunya, les execucions hipotecàries en el primer trimestre d’aquest any s’han disparat més d’un 80%, en concret 860, el doble que el mateix període del 2020 (INE, 2021).

A més, Catalunya concentra més del 20% dels desnonaments de tot l’Estat. Malgrat la moratòria estatal, en el primer trimestre d’enguany s’han registrat 2.437 llançaments, la majoria per impagament del lloguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article