S’administren les primeres dosis en humans de la vacuna d’HIPRA contra la Covid-19

Els 30 voluntaris de l’assaig clínic del vaccí de la farmacèutica catalana estaran en monitoratge estret durant un any als hospitals Trueta de Girona i Clínic de Barcelona


Aquesta setmana s'han administrat les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica catalana HIPRA. A l'assaig clínic participen un total de 30 voluntaris, a una part dels quals se'ls hi ha administrat aquest nou vaccí, mentre que l'altra part ha rebut una de les vacunes ja comercialitzades, per poder comparar les respostes. L'estudi s'està fent als hospitals universitaris Josep Trueta de Girona i Clínic de Barcelona.

La vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica catalana HIPRA ha encetat ja la fase I/IIa del seu assaig clínic. Durant aquesta setmana s'ha inoculat la primera dosi del vaccí a un grup del total de 30 voluntaris que participen en l'estudi. La resta de participants han rebut una de les vacunes ja comercialitzades, per poder fer les valoracions pertinents.

L'assaig està autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i pel Comitè d'Ètica de l'Hospital Universitari Clínic de Barcelona, que juntament amb l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona són els dos centres sanitaris a on s'està realitzant l'estudi.

En aquesta fase s'estudia principalment la seguretat de la vacuna, a més de la seva immunogenicitat. Per dur a terme l'assaig, els participants s'han dividit aleatòriament en grups, els quals reben diferents dosis de la vacuna.

El primer grup és el que rep la dosi més baixa i, a partir d'aquí, es van escalant les dosis en els grups següents. De manera aleatòria, una part dels voluntaris rebran la vacuna d'HIPRA i la resta una altra ja comercialitzada.

“Avui en dia no sabem quina és la dosi ideal. Per això es comença amb la dosi més baixa que pugui donar resposta i, a partir d'això, es va escalant fins a veure quina és la més efectiva”, ha explicat Lorna Leal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic i membre del Grup de SIDA i Infecció per VIH de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Ni el voluntari ni l'equip investigador sabrà quina vacuna s'ha administrat en cada cas, mentre que un comitè independent de vigilància fa un seguiment de tot l'assaig. Un dels objectius de l'assaig clínic és determinar quina és la dosi òptima de vacuna, motiu pel qual es fa en un grup reduït de persones. Al cap de 21 dies, rebran la segona dosi.

Molts voluntaris per a l'assaig

A partir de la crida que es va fer a mitjans de juliol, es van presentar com a voluntaris a l'assaig clínic un total de 500 persones entre els 18 i els 39 anys. La setmana passada, els equips investigadors van realitzar la selecció dels 30 participants.

Aquest procés incloïa un qüestionari i una anàlisi de sang per garantir, entre altres aspectes, que no haguessin passat la Covid-19 de manera asimptomàtica i sense ser-ne conscients. Els seleccionats, tant homes com dones, són persones sanes que no han estat infectades pel SARS-CoV-2 ni han rebut cap dosi de vacuna contra la Covid-19.

Els voluntaris seleccionats estaran en monitoratge estret durant un any per part dels investigadors dels dos centres sanitaris, a partir del qual es podran fer les anàlisis preliminars que permetin avançar en la investigació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article