El Tercer sector premia el compromís i la resiliència de les entitats durant la pandèmia

Han estat guardonades la Fundació Espigoladors, Reflexes SCCL, la Fundació Solidança i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec de Barcelona


Les entitats socials han estat a primera línia responent les necessitats de les persones durant la pandèmia i demostrant la seva capacitat de resiliència. Per aquest motiu, el tercer sector social de Catalunya s’ha citat aquest dimarts  a la Casa Convalescència de Barcelona a l’acte d’entrega dels Premis La Confederació 2021, atorgats per La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.

Davant un any excepcional, uns premis excepcionals. Així, l’organització ha dedicat la cinquena edició dels Premis La Confederació a visibilitzar l'esforç que han realitzat totes les entitats i professionals del tercer sector social davant la Covid-19, reconeixent experiències innovadores, creatives i transformadores per adaptar-se al nou context.

Des d’una mirada àmplia s’ha volgut guardonar a iniciatives que hagin suposat un alt nivell d’innovació i adequació a la situació sobrevinguda per la pandèmia, mantenint o generant oportunitats per a les persones, especialment pels col·lectius més vulnerables, creant nous serveis i productes per donar resposta a les noves necessitats socials i impulsant transformacions organitzatives o noves maneres de treballar, intercooperant i treballant en xarxa.

El president de La Confederació, Joan Segarra, ha destacat que aquesta cinquena edició dels Premis La Confederació va tenir clar
que havia de ser “un acte de reconeixement al sector”. “Un reconeixement que durant el temps de pandèmia hem vingut reivindicant repetidament i que ha costat molt de materialitzar. De fet, segueix sent una reivindicació”, ha dit Segarra.

El president també ha aprofitat per demanar que aquesta sigui una legislatura social: “Les reclamacions que hem anat acumulant durant anys han de tenir resposta durant aquest quatres anys. Govern, Parlament, ajuntaments, diputacions i tot el conjunt d’administracions han de demostrar que creuen en el tercer sector social de Catalunya. Cal passar de les paraules al fets”.

La capacitat innovadora dels premiats

Una de les iniciatives premiades va ser ‘Conserves que cuiden’ de la Fundació Espigoladors per, “davant una crisi sense precedents, unir forces amb les xarxes locals i veïnals emergents durant el confinament per distribuir aliments frescos (obtinguts en espigolades als camps) a les famílies amb dificultats”. A més més, l’entitat va posar el seu obrador, —que és un espai d’inserció laboral de persones en situació de risc d’exclusió social—,  a disposició de les necessitats socials del moment elaborant conserves vegetals amb alt valor nutritiu i fent-les arribar a les persones en situació de precarietat, especialment infants i persones grans.

‘Re-connec@t’ de la Fundació Solidança va ser premiada per captar i reparar 150 ordinadors i distribuir-los a aquelles famílies que no en disposaven i així combatre l’escletxa digital, especialment entre joves i infants, i fer que aquests poguessin mantenir les seves necessitats educatives durant el confinament. Gran part de les reparacions foren portades a terme per persones en risc d’exclusió, aconseguint així mantenir llocs de feina.

‘Xarxa d'Entitats Socials 2021: Resposta comunitària a l'emergència social produïda per la crisi de la Covid-19’ de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec va rebre el premi de La Confederació per “impulsar la col·laboració amb el veïnat i els serveis socials i de salut en l’època de pandèmia”. Especialment per la creació d’una taula d’entitats socials al barri per fer recerca, recollida, emmagatzematge i distribució d'aliments i altres productes de primera necessitat, així com el recapte i distribució de donacions directes, i altres accions per donar resposta a les necessitats de les persones afectades per la crisi social de la Covid-19.

També va ser premiada la iniciativa ‘Reflexes confinats’ de Reflexes SCCL per “crear un espai de contingut virtual, gratuït i de lliure
accés on s’han emmagatzemat propostes lúdiques, educatives i de cures”, van destacar els organitzadors. Totes les propostes han estat creades per les treballadores de la cooperativa des que va aparèixer la pandèmia per millorar la salut emocional de les persones joves i la infància. Les activitats estan agrupades en blocs i són dirigides a un públic divers, especialment, aquell més afectat per la crisi de la Covid-19, infants i les seves famílies. Actualment es continua generant contingut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article