El 58% de les persones de més de 80 anys de Tarragona es troben aïllades socialment

Per combatre la situació l’Ajuntament de Tarragona oferirà àpats en companyia a dues llars de gent gran


Un estudi impulsat per l'Ajuntament de Tarragona i fet en col·laboració amb la Creu Roja ha constatat que el 58% de les persones de més de 80 anys de la ciutat es troben aïllades socialment. El 42% restant han assegurat sentir-se integrades i tenir una xarxa de persones al seu voltant. La investigació s'ha fet a partir d'enquestes a 317 persones.

Arran dels resultats, el consistori començarà al juny una prova pilot en la qual oferirà àpats en companyia a la gent gran a les llars municipals de Sant Salvador i Centre de la mà de la Fundació Formació i Treball. Seran dinars que se serviran d’una a tres del migdia i costaran 4,5 euros. L’objectiu és que els usuaris es relacionin entre ells i aprofitin l’estada a la llar per fer-hi més activitats.

La tècnica de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), María Jesús Costa, ha indicat que “dinar amb companyia és una necessitat”. A més, ha detallat que la soledat no desitjada “és una experiència subjectiva, un sentiment que pot ser negatiu”, mentre que l’aïllament social “es pot definir com la falta o existència limitada de relacions interpersonals duradores” i que és “objectiva i mesurable”.

L’estudi també ha investigat sobre els sentiments de les persones grans enquestades. D’entre els que tenen les percepcions més negatives únicament dos van reconèixer no sentir-se mai acompanyades i cap d’ells va manifestar que no tenien ningú amb qui parlar

Els dinars

La prova pilot s’allargarà fins al desembre i oferirà entre quinze i vint places a cada llar. S’hi podran inscriure les persones de més de 65 anys empadronades a la ciutat, si bé els de més edat tindran prioritat. Durant aquests mesos s’avaluarà el servei i, si cal, es corregiran deficiències. Si la valoració final és positiva, s’intentarà estendre a altres espais.

Des de l’IMSST s’ha destacat que la iniciativa no tindrà cap cost, ja que amb el preu de l’àpat es compensaran les despeses, mentre que el personal que farà la tasca són voluntaris de la Fundació Formació i Treball i personal municipal. La consellera de Serveis Socials, Inés Solé, ha destacat que l’informe ha servit per “conèixer la realitat, identificar els problemes i donar solucions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article