USTEC alerta: hi ha “molts centres” amb problemes per trobar monitors per a les extraescolars de tarda

El sindicat docent demana a Educació negociar des de zero el calendari pel curs vinent


El sindicat de docents USTEC-STEs ha assegurat aquest dimecres que hi ha “molts centres” escolars amb dificultats per cobrir correctament la franja d’extraescolars de tarda d’aquests primers dies de curs escolar.

Segons el sindicat, falten monitors en molts centres i molts no tenen la titulació necessària. Això fa que hi hagi ràtios molt per sobre de les legals, que les direccions demanin a les famílies que es quedin els alumnes a casa o que instin el professorat a fer custòdia de tarda quan haurien d’estar preparant el curs. Per tot això, el sindicat ha demanat al Departament d’Educació que per al curs que ve es negociï des de zero el nou calendari escolar. USTEC es planteja denunciar alguns d’aquests casos.

En una llarga roda de premsa de valoració de l’inici de curs, la portaveu nacional del sindicat, Yolanda Segura, la responsable de personal laboral, Lídia Utrilla, i el coordinador nacional d’FP, Ramon Roy, han enumerat una llarga llista de greuges pendents amb el departament, tot i la treva pactada fa uns dies a canvi d’incrementar la plantilla. Aquest acord “insuficient” no els fa oblidar les seves tradicionals reivindicacions de reduir les retallades patides fa molts anys i esperen que durant aquest curs es puguin calendaritzar el retorn de les condicions laborals anteriors a la crisi del 2008.

Respecte l’inici de curs avançat, han lamentat que s’hagin complert alguns dels seus mals auguris pel que fa a la falta de monitors. Això fa que molts centres tinguin ràtios d’entre 20 i 40 alumnes per monitor, quan la normativa diu que haurien de ser 10 com a màxim. També s’incompleix, segons USTEC, que tots els monitors tinguin la titulació necessària i que a cada centre hi hagi un coordinador de monitors. Això ha fet que alguns centres hagin demanat a les famílies que els seus fills es quedin a casa a la tarda si poden. D’altres han obligat els docents a fer custòdia de tarda dels alumnes, tot i que el Departament va prometre que no seria així i que les tardes de setembre servirien per preparar bé el curs. Algun centre, fins i tot, es planteja fer horari lectiu normal a les tardes a partir de la setmana vinent. A Girona hi ha almenys un 20% de centres afectats, com a Camprodon i Castelló d’Empúries, diu USTEC.

Hi ha moltes empreses de lleure educatiu que segueixen buscant candidats per fer de monitors, sense demanar-los titulació ni experiència, ha explicat el sindicat, que ha recordat que la contractació d’aquestes empreses legalment no la poden fer les direccions dels centres, sinó els serveis territorials del departament.

Segura també ha dit que l’avançament del curs no ha tingut en compte les altes temperatures d’aquests dies i ha assegurat que els centres no estan preparats per treballar amb altes temperatures, que sovint superen els 30 graus a l’interior.

Falta de planificació

D’altra banda, Segura també ha criticat la falta de planificació del departament pel que fa a la contractació dels interins i els substituts aquest setembre, que han sumat un total de 43.269 docents. Tot i que molts ja sabien a quin centre havien d’anar al juliol o l’agost, no es van poder incorporar fins l’1 de setembre. A més, el sindicat critica que només el 62,5% de la plantilla té plaça de funcionari, i que el 45% de les places són perfilades per les direccions dels centres o directament adjudicades a dit.

Aquestes adjudicacions directes de places prioritzen les entrevistes personals, cosa que en alguns casos provoca discriminacions per a dones que són o volen ser mares. Igualment, provoquen, segons el sindicat, que els claustres siguin “menys democràtics”, perquè molts docents no s’atreveixen a contradir el projecte educatiu de l’equip directiu per por a represàlies laborals.

Pel que fa al personal laboral, com el personal d’atenció educativa o els tècnics especialistes d’educació infantil, moltes vacants encara estan per cobrir. Utrilla ha criticat la improvisació del departament i el bloqueig de l’aplicatiu informàtic, que va provocar llargues esperes als candidats. A més, Utrilla ha recordat que aquests professionals no han de fer el monitoratge de les tardes, tot i que moltes direccions els insten a buscar contractes a través de les empreses de lleure educatiu. També ha lamentat que els infants de P1 i P2 d’escoles rurals no tenen monitoratge de tardes, ja que només es preveu a partir de P3.

En l’àmbit d’FP les crítiques són similars: falta de planificació. Roy ha recordat que fins el 13 de setembre uns 20.000 alumnes no sabran on tenen plaça assignada. A més, ha lamentat que la nova llei d’FP treu atribucions als centres i permet marcar el 35% del currículum a les empreses.

De fet, el nou currículum de Primària i Secundària també ha estat criticat per Segura, que diu que estarà marcat per les grans empreses, i que rebaixa l’exigència de continguts per “maquillar” el fracàs escolar. Això, segons ella, pot incrementar les desigualtats socials. A més, ha criticat que encara no s’hagi publicat el nou currículum de Batxillerat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article