UNICEF alerta de la cronificació de la pobresa infantil a Catalunya: “No val a badar”

Una de cada quatre famílies amb fills es troba en risc de pobresa


UNICEF alerta de la cronificació de la pobresa infantil a Catalunya i reitera que “no val a badar”. Coincidint amb el 7è aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible que se celebra aquesta setmana, l’organització ha presentat una revisió dels indicadors proposats el 2018 i constata que hi ha un avenç insuficient.

“Som a les acaballes de 2022 i ben aviat serem a l’equador del camí per al compliment de l’Agenda”, avisa UNICEF. Actualment el 28,6% dels infants i adolescents de Catalunya –400.000– estan en risc de pobresa, segons l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) 2021 que publica l’IDESCAT. Una xifra que s’eleva fins al 31,8% si es pren com a referència la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE).

Així, una de cada quatre famílies amb fills es troba en risc de pobresa i el context d’inflació i escalada de preus en productes i subministraments bàsics fa la situació encara més difícil. “Les xifres, tot i la reducció de la taxa de pobresa i de l’AROPE respecte a l’any passat, continuen situant Catalunya al furgó de cua de la Unió Europea”, lamenten. Segons les dades corresponents al 2020, la taxa de pobresa infantil i AROPE del conjunt de la UE se situa en el 19,2% i 24% respectivament, d’acord amb les darreres disponibles a Eurostat.

UNICEF avisa que es tracta d’unes dades que continuen estant molt lluny dels objectius proposats de cara a l’acompliment de l’Agenda 2030 i confirmen que la pobresa infantil és un problema crònic a Catalunya.

Per tot plegat, l’organització reclama establir una protecció social d’infants i adolescents “a l’alçada dels desafiaments” i demana augmentar la inversió social, apostar pel desenvolupament i la implementació de la Garantia Infantil Europea i reforçar la política de prestacions econòmiques.

Abandonament escolar i desenvolupament

D’altra banda, UNICEF també repassa les xifres sobre abandonament escolar i cooperació al desenvolupament.

A Catalunya gairebé el 15% de nois i noies abandonen prematurament els estudis, una xifra que si bé s’ha reduït progressivament en els últims deu anys, continua estant molt lluny de la mitjana europea (9,7%). Així, UNICEF insisteix en la necessitat d’establir un pacte educatiu que augmenti i blindi la inversió en educació i garanteixi una educació de qualitat.

En relació a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), UNICEF també desaprova l’indicador. Les dades del 2021 se situen en el 0,165%, una xifra que per l’organització continua estant lluny dels compro­misos adoptats del 0,7%. “Enfortir la cooperació és clau per a la protecció i la promoció global dels drets dels infants”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article