El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no es pot permetre encendre la calefacció

El 45% dels infants de l’estudi tenen problemes de pes perquè no mengen fruita ni verdura


El 42% de les famílies ateses per Save the Children a Catalunya no pot encendre la calefacció a casa. Així ho revela l’informe que ha elaborat l’ONG a partir de les dades de 242 famílies que participen en els seus programes. L’estudi aporta mesures clau per reduir la pobresa infantil a través de la Garantia Infantil Europea, un mecanisme adoptat a la UE el 2021 amb l’objectiu d’assegurar que infants i adolescents en risc de pobresa puguin accedir a serveis clau per al seu benestar de forma gratuïta o molt assequible.

La meitat (47%) dels infants i adolescents resideixen en famílies que sobreviuen amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a 1.000 euros; un 6% sobreviu amb menys de 300 euros al mes, i un 4% no té cap mena d’ingrés. La taxa de desocupació afecta el 36% dels progenitors, però només un 20% d’aquestes famílies reben la renda garantia de ciutadania o l’ingrés mínim vital (del 40% que ho van sol·licitar).

“Això significa que aquestes prestacions no arriben a totes les llars que ho necessiten i ens alerta, també, que les famílies s’enfronten a obstacles específics que no els permet accedir a ajuts tot i tenir-ne el dret”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children Catalunya.

Per aquest motiu, Save the Children demana reformular la RGC, creant un complement a la criança per a les famílies més vulnerables, canviant els criteris d’accés i pujant els llindars d’ingressos perquè més famílies la puguin sol·licitar. “Aquesta aportació de 100 euros permetria complementar el suplement per a la criança de l’IMV i, així, oferir a les famílies una prestació més adaptada a la realitat catalana, on el cost de la criança és més elevat”, asseguren des de l’entitat.

Baixos ingressos, mala salut

Tot i que una bona alimentació és bàsica per créixer saludablement, el 53% dels infants i adolescents de l’estudi no menja ni la fruita ni la verdura necessària, i un de cada tres (29%) no arriba al consum recomanat de proteïnes. A vegades, aquestes deficiències porten a problemes d’excés de pes, com és el cas d’un 45% dels infants de les famílies enquestades.

Des de Save the Children expliquen que, “per a ells, el menjador escolar és essencial, ja que els garanteix un àpat saludable al dia que d’una altra manera no el tindrien assegurat”. En aquest sentit, set de cada deu infants i adolescents utilitzen els serveis de menjador escolar, i la majoria de manera totalment gratuïta. El cicle educatiu suposa un factor limitant clau per gaudir del servei: només el 52% dels adolescents que cursen l’ESO accedeixen al menjador escolar, xifra que arriba al 95% dels infants que estudien Educació Primària i al 90% d’Educació Infantil.

Habitatges precaris i sense escalfar

“Per a moltes famílies, i especialment per a les que es troben en situació de vulnerabilitat, sufragar el cost d’un habitatge digne suposa un sobreesforç econòmic que actua com a factor d’exclusió social”, lamenten des de l’entitat. I és que, de mitjana, les famílies ateses per l’ONG a Catalunya dediquen la meitat de la seva renda (49%) a pagar l’habitatge on viuen. Entre les més empobrides, l’esforç arriba fins al 64%. A més, un 7% resideix en habitatges ocupats il·legalment .

“Les condicions de les cases perjudiquen la salut dels més petits”, ja que un 41% de les famílies viuen en habitatges afectats per humitats o goteres, excés de sorolls o escassetat de llum natural. En el 42% de les llars no es pot encendre la calefacció quasi mai perquè no es pot assumir la factura de l’energia.

Davant d’aquesta situació, Save the Children recomana crear un complement per motiu d’habitatge, prenent com a exemple la renda basca, destinada a les famílies amb fills o filles a càrrec beneficiàries de l’RGC.

L’educació com a eina integradora

Mentre que 80% dels nens i nenes de fins a sis anys de les famílies enquestades assisteixen a l’etapa educativa infantil, la meitat dels més petits (zero a tres anys) no va a l’escola bressol. Durant l’educació obligatòria, només el 47% dels estudiants de les famílies analitzades pot permetre’s activitats extraescolars, que enriquirien el seu aprenentatge.

“Tenint en compte que un de cada tres infants a Catalunya (28,6%) viu en situació de vulnerabilitat, és essencial que la lluita contra la pobresa infantil estigui al centre de la política del Govern”, afirma Pérez.

L’ONG demana constituir un comissionat o una agència que articuli una estratègia integral, i les diferents mesures que la componen, i que sigui estable en el temps. “Una estratègia que ha de comptar amb un pressupost ambiciós, a l’altura de la problemàtica i amb una avaluació periòdica”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article