La CGT denuncia que Educació no ha pres les mesures “adequades” contra les altes temperatures a les aules

El sindicat diu que Inspecció de Treball instarà el departament a actuar per solucionar els problemes de confort tèrmic


La CGT denuncia que el Departament d’Educació no ha pres les mesures “adequades” per evitar les altes temperatures a les aules després que els termòmetres superessin amb escreix els 30 graus a l’inici d’aquest curs, situació que va ser denunciada pel sindicat davant d’Inspecció de Treball. La CGT s’ha reunit aquest dilluns amb representants d’Educació i altres sindicats a la seu de l’organisme de vigilància arran de la denúncia. Segons ha explicat el sindicat, Inspecció de Treball enviarà un requeriment perquè Educació faci actuacions a llarg termini per solucionar aquest problema. La calor a les aules va tensar més l’inici d’aquest curs, que havia començat una setmana abans de l’habitual en una decisió d’Educació criticada pels docents.

La calor a les escoles en un estiu amb temperatures extremes va motivar moltes queixes de la comunitat educativa, que va alertar que es posava en risc la salut dels infants i del personal i que fer classes en aquestes condicions era molt complicat. Després de començar el curs el 5 i 7 de setembre, més de 150 associacions de famílies i més de 50 direccions d’escoles van signar un manifest per reclamar mesures d’urgència, al qual es van sumar diversos sindicats i entitats.

CGT Ensenyament va presentar una denúncia a Inspecció de Treball a partir de les queixes de diversos centres després d’alertar de forma reiterada els Comitès de Salut, segons indiquen. Aquest dilluns han estat convocats a la seu de l’organisme com a part denunciant, juntament amb el Departament d’Educació i amb altres sindicats de la Comissió paritària de prevenció de riscos laborals.

Miquel González i Pedro Mercader, de CGT Ensenyament, han explicat que Inspecció de Treball hauria conclòs després de visitar els centres que la solució no depèn únicament d’instal·lar ventiladors, aparells que el departament va enviar com a resposta a les queixes. L’organisme també veuria “insuficient” l’actuació d’Educació per solucionar els problemes de confort tèrmic, ha dit Mercader, delegat de salut laboral.

Segons el sindicat, Inspecció de Treball ha avançat que enviarà requeriments al Departament d’Educació perquè prengui mesures a llarg termini i tenint en compte el context de crisi climàtica.

Demanen més inversió i reformes estructurals

En la reunió també s’ha parlat dels aparells d’aire condicionat, que el departament va anunciar fa uns dies que instal·laria en alguns centres. El sindicat es mira amb escepticisme aquest anunci, ja que els aparells estarien pensats per a aules concretes, ha assenyalat Mercader. Per a la CGT, les solucions impliquen invertir més recursos, estudis de climatització dels edificis i reformes de les instal·lacions, com millorar els elements aïllants, entre altres.

La CGT també ha criticat que l’avançament del curs escolar el que fa és “agreujar” el problema de la calor a les aules. El canvi del calendari escolar, que Educació ja ha dit que mantindrà de cara el curs que ve, va ser molt criticat pels docents per diversos motius, com la manca de planificació o de consens, van dir els sindicats en el seu moment.

Però el setembre passat no va ser la primera vegada que alumnes i professors van fer classes a altes temperatures. Els termòmetres ja s’havien disparat a finals del curs passat i aleshores el sindicat USTEC-STEs va instar els centres a denunciar les temperatures que superessin el que marca la llei de seguretat i salut en els llocs de treball. El juny del 2017, la CGT ja havia presentat una denúncia en el mateix sentit. A més, els docents també es queixen del fred que fa dins l’aula en alguns centres.

El departament va anunciar fa uns mesos que destinaria 102 milions d’euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic en uns 300 centres de Catalunya al llarg del 2023 i preveu presentar un pla de condicionament tèrmic, amb mesures com la de l’aire condicionat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article