Els audiòfons i els implants coclears són les úniques pròtesis que no tenen cobertura sanitària universal

Des d’enguany, a partir dels 26 anys les persones amb sordesa no tindran aquesta prestació


Aquest any s’acaba l’ampliació de la cobertura sanitària dels audiòfons que va fixar el Consell Interterritorial de la Salut l’any 2018, el que comporta que els audiòfons seran finançats només fins als 26 anys de les persones amb sordesa. A partir d’aquesta edat l’audiòfon serà una despesa a assumir completament per la persona, sent l’única pròtesi que té límits d’edat en el seu finançament, tal com denuncien les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS), aprofitant que aquest divendres és el Dia Mundial de l’Audició. Pel que fa als implants coclears, a Catalunya només els infants amb sordesa tenen cobert el segon implant coclear. Aquest dret, però, no es fa efectiu en les persones adultes amb sordesa de manera universal.

Segons l’entitat, això és una discriminació cap al col·lectiu, ja que són les úniques pròtesis que no tenen cobertura sanitària. “Exigim l’accés universal a les pròtesis auditives, audiòfons i implants coclears, independentment de l’edat o condició econòmica de la persona afectada. Lluny de ser un complement optatiu per a la persona amb sordesa, són un suport indispensable i vital perquè aquesta pugui sentir-hi i tenir una vida autònoma i independent”, manifesten des de l’organització.

“Em preocupa perquè els audiòfons són molt cars, poden valdre més de 3.000 euros. Jo ja tinc 23 anys i penso que en poc tindré 26, i no sé si treballaré o no, si em podré permetre pagar-me un audiòfon nou”, explica el Jordi, un jove amb sordesa profunda de naixement.

“És preocupant que els audiòfons siguin l’única pròtesi externa de tota la cartera ortoprotètica amb límit per raó d’edat. La sordesa no desapareix i la necessitat de la pròtesi auditiva, tampoc: s’ha de garantir al llarg de tota la vida de la persona amb sordesa, ja que és essencial en el seu itinerari vital”, argumenta Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

L’implant coclear, una despesa que no tothom pot assumir

D’altra banda, les persones amb implant coclear també han d’assumir despeses molt altes, i actualment, a Catalunya, només està cobert el segon implant coclear en infants. Aquest dret, tot i estar reconegut a nivell legislatiu, no s’està aplicant en les persones adultes amb sordesa de manera universal. Segons ACAPPS, el cost anual per mantenir els implants oscil·la entre els 600 i els 1.200 euros si cal renovar algun component, una despesa “que no està a l’abast de tothom”, reiteren. A banda, a això cal sumar les sessions de rehabilitació auditiva amb logopedes, ja que quan tens un implant coclear cal entrenar l’audició per reconèixer i associar els sons.

“Per a l’Aran i per a nosaltres l’implant coclear ho és tot: és el que, havent nascut amb sordesa, li permet sentir, parlar i ser autònom tant a l’escola com arreu. Però és una tecnologia molt precisa que cal mantenir, pagar l’assegurança i les reparacions, que són 600 euros per implant. En el cas que no es pugui reparar i ja no ho cobreixi la garantia, o que es perdi, cal assumir el cost total de l’implant coclear, que són 8.000 euros de cop”, explica Pere Camps, pare de l’Aran, de cinc anys i implantat a l’any, que denuncia que fins ara no ha trobat ajudes per cobrir aquestes despeses, el que suposa un greuge econòmic per a les famílies amb infants amb sordesa i implant coclear.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article