Supervivents d’abusos sexuals infantils demanen al Parlament que els casos no prescriguin

Les víctimes reclamen prioritzar la prevenció i recriminen a l’Església que continuï tapant abusos i no indemnitzi els afectats


Diversos supervivents d’abusos sexuals infantils han reclamat aquest dimarts al Parlament que es treballi en la prevenció, la formació, el retiment de comptes dels abusadors i les seves institucions i la reparació a les víctimes. Ho han dit en la primera sessió de la comissió parlamentària d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. En aquest sentit, alguns dels testimonis, víctimes directes i activistes, han demanat que els abusos sexuals a infants no prescriguin, perquè el trauma dura tants anys que molts d’ells triguen dècades a poder verbalitzar i denunciar els abusos. Els afectats han recriminat a l’Església que encara continuï tapant casos i no indemnitzi els afectats.

Miguel Hurtado, víctima d’abusos per part d’un monjo de Montserrat, ha denunciat que l’abadia ha tapat casos des de finals dels anys 60. En el seu cas no van buscar noves possibles víctimes quan ell ho va fer públic i van traslladar el monjo a un altre monestir. Segons ell, el grup d’investigació intern no era gens independent, però va concloure que hi hauria hagut almenys 12 víctimes en 30 anys i, tot i els rumors, no es van prendre mesures. A més, tot i que l’abat Josep Maria Soler va demanar disculpes públiques, l’abadia no ha volgut indemnitzar les víctimes, encara que reben un milió d’euros en subvencions públiques cada any, segons ell.

Hurtado ha reclamat que aquests casos no prescriguin mai, com ja han fet 27 països a tot el món, sobretot del nord d’Europa i Amèrica, tant en l’àmbit penal com en el civil. En aquesta última jurisdicció es podria demanar una compensació econòmica a les institucions que han ocultat els casos encara que el pederasta ja fos mort. Així mateix, ha considerat que les indemnitzacions no es poden calcular segons el barem dels accidents de trànsit.

D’altra banda, Hurtado també ha dit que les víctimes masculines són discriminades, perquè a partir dels 18 anys ja no poden rebre ajudes públiques, cosa que no passa amb les dones.

Manuel Barbero, víctima i pare d’un nen abusat als Maristes de les Corts, ha criticat el Parlament per trigar set anys a constituir la comissió des que va saltar el seu cas a la llum pública. Barbero també ha demanat més suport per a les víctimes. Segons els seus càlculs, Joaquim Benítez, l’abusador confés del seu fill, passarà uns 14 anys a la presó, cosa que costarà uns 500.000 euros a les arques públiques. “Quants diners hem dedicat a les víctimes?”, ha preguntat als diputats. Per això, ha considerat que moltes víctimes s’han sentit abandonades per les administracions.

De fet, ha assegurat que el Departament d’Educació no ha sancionat els Maristes perquè, si els treuen el concert, hi haurà 10.000 alumnes que potser hauria d’assumir l’ensenyament públic.

Alexandra Membrive, psicòloga, víctima i presidenta del Mundo de los ASI, ha dit que deu dels catorze departaments de la Generalitat estarien implicats en la protecció de la infància contra els abusos sexuals. Per això, ha demanat formació i prevenció a les escoles, les famílies, el personal sanitari, policial i judicial, i que les ‘barnahus’ atenguin també persones adultes víctimes d’abusos infantils.

L’escriptor Alejandro Palomas, que va denunciar abusos a la Salle, s’ha mostrat pessimista sobre els possibles canvis que pugui comportar la comissió d’investigació, però ha proposat retirar el concert econòmic a les escoles que tinguin i tapin casos d’abusos a alumnes.

Aurora Martín, víctima d’abusos dins de la seva pròpia família ha reclamat que les lleis protegeixin més la infància i que la normativa aprovada s’apliqui en tota la seva extensió. També ha assegurat que gairebé cap pedòfil es rehabilita estant a presó.

Els grups polítics —entre els quals no eren PP, Cs ni Vox— han admès el retard en crear aquesta comissió i han demanat disculpes als compareixents. No obstant això, han recordat que és la primera comissió d’investigació sobre aquest tema que es constitueix a l’Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article