Veïns d’un bloc del Poble-sec demanen a l’Ajuntament que revoqui les llicències turístiques dels pisos on viuen

La propietat els va donar 30 dies per marxar, però han aconseguit sis mesos de pròrroga


Diversos veïns d’un bloc del barri del Poble-sec de Barcelona han reclamat aquest dilluns a l’Ajuntament que revoqui altre cop les llicències turístiques de cinc pisos de l’edifici. Al número 2 de la plaça Santa Madrona hi ha 11 pisos, cinc dels quals tenen llicència turística, i quatre d’aquests estan habitats. La propietat, una família amb més de 300 pisos a l’àrea metropolitana, segons el Sindicat del Poble-sec, va enviar un burofax als veïns afectats a finals de març perquè marxessin el 30 d’abril. Els inquilins han aconseguit una pròrroga de sis mesos, però volen que les llicències es revoquin, com ha passat amb alguns pisos d’un bloc del carrer Tarragona ara fa poc, tot i que inicialment la justícia havia donat la raó a la propietat.

Segons el sindicat de barri i els inquilins, hi ha dos o tres pisos més pels quals hi ha sol·licitada la llicència turística i estan en litigi judicial, i la idea de la propietat és convertir tot el bloc en pisos de lloguer de temporada, entre un i onze mesos, o directament pisos turístics. La situació encara s’agreuja més perquè alguns dels inquilins desconeixien que des del 2020 el seu contracte es renova cada mes i no pas anualment. Quan van signar el contracte de lloguer no es van fixar en aquesta clàusula, anomenada de tàcita reconducció. A d’altres el contracte els caduca el 2024 o més endavant.

Tot i que alguns veïns van marxar en rebre el burofax, l’ajuda del sindicat va permetre a quatre pisos exigir a la propietat una pròrroga de sis mesos, tal com permet el decret d’urgència del govern espanyol aprovat el desembre de 2022.

Segons els veïns, la propietària és una família burgesa catalana dedicada tradicionalment a la indústria tèxtil, que està redirigint les seves inversions al sector immobiliari. Ja ho ha fet en altres blocs de la zona. De fet, els veïns alerten que el barri està patint la pressió immobiliària i turística de ser una zona propera al centre i creuen que elements com la Copa Amèrica, el trasllat temporal del Barça a l’Estadi de Montjuïc i la promoció de les Tres Xemeneies, agreujarà la situació, perquè es dedicaran més pisos al turisme o a inquilins d’alts ingressos com els nòmades digitals.

El cas d’aquest se suma al del carrer Tarragona, on una sentència judicial obliga l’Ajuntament a donar 120 llicències que havien estat denegades prèviament. La propietat de l’edifici del Poble-sec va aprofitar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia tombat per defectes de forma el pla que prohibia o restringia nous allotjaments turístics per sol·licitar llicències. El consistori les va denegar perquè abans que l’anul·lació del primer PEUAT fos ferma, ja havia aprovat una segona versió, vigent en l’actualitat. L’Ajuntament ha trobat una escletxa legal que obre la possibilitat de tombar-les de nou, ja que una llei catalana dictamina que si no s’ha iniciat l’activitat comunicada transcorreguts tres mesos des de la presentació de la comunicació, es pot retirar la llicència. Per aquesta raó, el consistori ha assegurat que té previst fer inspeccions pròximament.

La Lucía viu a l’edifici de la plaça Santa Madrona des del 2016 amb la seva parella i una filla escolaritzada al barri. Quan va acabar el contracte de lloguer de tres anys més un, li han anat prorrogant automàticament. En rebre el burofax per marxar en 30 dies a finals d’abril van sentir “angoixa, desesperació i maltractament”, però van aconseguir la pròrroga de sis mesos. Ara el que pretenen és aconseguir un contracte per als set anys vinents.

Per la seva banda, la Rosa ha explicat que el seu marit, de 72 anys i amb discapacitat, viu al pis des del 1955, i el seu fill també viu en un altre pis del mateix bloc. Quan la nova propietat va comprar el bloc els van dir que el seu contracte que vencia el 2020 es renovaria cada any.

El sindicat de barri farà dijous que ve una trobada amb altres grups d’activistes dels anomenats ‘blocs en lluita’ i a mitjans de juny volen convocar entitats del barri per denunciar la pressió turística al barri.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha recordat que es va reunir amb els veïns la setmana passada. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha assegurat a través de Twitter que no deixaran els inquilins sols i que utilitzaran “totes les eines legals” per evitar que siguin expulsats del barri. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit durant un acte de campanya electoral, que intentaran fer el mateix que amb el bloc del carrer Tarragona. “Això és el que podem fer des de l’ajuntament, però insistim a demanar al Parlament la possibilitat de revocar llicències”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article