Les organitzacions que lluiten contra el racisme i la discriminació són víctimes “d’intimidació i assetjament”

El Consell d’Europa denuncia que els refugiats ucraïnesos reben un “tractament desigual segons l’ètnia”


El Consell d’Europa avisa que organitzacions que lluiten contra el racisme i la discriminació són víctimes “d’intimidació i assetjament”. En l’informe anual sobre les seves activitats el 2022, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI, per les seves sigles en anglès) insisteix que diverses organitzacions que treballen amb col·lectius discriminats es troben en un “ambient de treball hostil” en alguns països en ser víctimes de “declaracions nacionalistes, difamatòries o d’odi” per part de polítics o periodistes, entre d’altres. 

L’informe de l’ECRI constata que les persones migrants, les minories ètniques i religioses, i les persones del col·lectiu LGTBIQ+ tenen “menys espai” per dur a terme les seves activitats, i per això remarca que cal donar suport a les organitzacions civils que treballen amb aquests col·lectius.

El document lamenta que en alguns països hi hagi legislacions que fan aquesta tasca més difícil i adverteix de l’ús “desproporcionat” de legislació contra el terrorisme i l’extremisme contra col·lectius que pateixen discriminació, expecialment els musulmans.

En el cas dels refugiats ucraïnesos, l’ECRI indica que alguns dels que buscaven protecció en països que formen part del Consell d’Europa han rebut “estàndards més baixos” d’ajuda. Per exemple, el document remarca que els gitanos d’Ucraïna han rebut en alguns casos allotjaments que estaven en pitjors condicions que els que han tingut altres ucraïnesos que estaven en la mateixa situació.

A més, l’ECRI subratlla que dins d’Ucraïna també hi ha un “tractament desigual” en els punts de control. “Persones pertanyents a minories o d’origen migrant, especialment gitanos i persones que venen o són percebudes provinents d’Àfrica i Àsia, han estat enviades al final de la cua per sortir d’Ucraïna”, denuncia el document.

En el cas de la discriminació contra persones del col·lectiu LGTBIQ+, l’ECRI contata “progressos” en certs països, però remarca que hi ha “retrocessos contra els drets humans de les persones LGTBI en alguns països”. El document celebra l’eliminació de les teràpies de conversió en uns quants països, però denuncia el discurs d’odi contra el col·lectiu per part de polítics i representants religiosos.

Finalment, l’ECRI exposa que el discurs d’odi contra els gitanos és “endèmic” a Europa, com també ho és la discriminació contra aquestes persones. “En molts estats membre del Consell d’Europa, els gitanos pateixen abús policial per racisme”, remarca el document. A més, adverteix que la segregació escolar en el cas dels gitanos és “persistent i està en augment” i de “l’absència de millores en les condicions dels habitatges”. Per aquest motiu, l’ECRI critica la manca de progrés per acabar amb la discriminació dels gitanos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article