La Fundació Vicki Bernadet reclama més formació per detectar els abusos sexuals a infants: “La prevenció ha de ser curricular”

L’entitat reclama un protocol diferent per abordar les agressions entre infants, així com acabar amb la prescripció dels casos


La fundació Vicki Bernadet ha demanat més formació per detectar i frenar els abusos a infants. “La prevenció ha de ser curricular”, ha reivindicat la presidenta de l’entitat, Vicki Bernadet, en una compareixença al Parlament. Davant els grups parlamentaris, l’entitat ha exigit unes institucions públiques “estables” i amb professionals “molt formats”, un perfil que asseguren que els costa de trobar. “Necessitem fer entendre que treballar amb infància demana una responsabilitat extra: cura i protecció”, ha assegurat al seu torn la psicòloga Pilar Polo. A banda, l’entitat ha alertat de la quantitat de casos d’abús entre infants i ha reclamat un protocol diferent per a aquests. Així mateix, Bernadet ha demanat acabar amb la prescripció dels casos.

Bernadet i Polo han intervingut aquest dilluns en la Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església del Parlament de Catalunya, on han insistit a demanar professionals preparats que garanteixin a les víctimes poder “trencar el silenci”. En aquest sentit, Bernadet ha denunciat la dificultat que tenen algunes persones d’explicar el que els ha passat i ha carregat contra les institucions i els polítics perquè “no són motivadors ni donen esperances” als afectats. “Les víctimes em diuen que se senten més segures si callen que si parlen: alguna cosa fem malament”, ha lamentat la presidenta de l’entitat que lluita per la prevenció i sensibilització de la pederàstia.

El 90% dels casos no s’expliquen fins a l’edat adulta

En la compareixença, la fundació ha posat xifres sobre la situació. Segons han detallat, el 80% dels casos es donen a l’àmbit familiar i el 20% restant en entorns de confiança, com poden ser l’escola o les extraescolars. D’aquests, el 90% no s’expliquen fins a l’edat adulta. Entre les raons, l’entitat apunta a la manca d’una xarxa de seguretat o un entorn familiar sensibilitzat.

“Comuniquem malament i no som una societat madura pel que fa als abusos”, ha assegurat Bernadet. En aquesta línia, la presidenta de la fundació ha assenyalat que el component de “culpa” i “vergonya” impedeix que les víctimes se sincerin i ha apuntat que la justícia sovint desincentiva les denúncies per haver prescrit o per no tenir proves. “Parlar no dona els resultats que voldríem”, ha lamentat.

Amb tot, la portaveu ha explicat que la majoria de les víctimes volen un acte de justícia restaurativa: “Hi ha gent que no demana diners”, ha insistit. Bernadet ha assenyalat que és necessari posar en marxa des de les institucions públiques iniciatives on les víctimes puguin explicar com volen ser retribuïdes. Així mateix, ha subratllat que, per fer-ho possible, “hi ha d’haver l’interès polític per buscar solucions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article