La Diputació de Barcelona detecta més de 340 casos de maltractament a gent gran el 2022

El Servei Local de Teleassistència identifica un augment d’aquestes situacions l’últim any, sobretot pel que fa a la violència psicològica


El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona va detectar un total de 346 casos de maltractament a la gent gran durant el 2022. Del total de casos atesos on hi havia sospita (454), en el 76% es van trobar indicadors suficients o elevats de maltractament, una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior, segons l’organisme supramunicipal. La violència psicològica és la més freqüent, seguida de la física i de l’econòmica.  

Si l’any 2021 es van valorar un total de 417 casos, dels quals en 283 se’n van detectar indicis de maltractament; aquesta problemàtica ha incrementat a la província de Barcelona l’últim any, on el Servei Local de Teleassistència ha atès un total de 454 casos on hi havia sospita i n’ha trobat indicis en 346. La Diputació de Barcelona assenyala que el maltractament psicològic continua sent el més predominant i ha passat de representar el 58% dels casos el 2021 a fer-ho en set de cada deu casos el 2022. 

No obstant això, les situacions de maltractament físic s’han reduït a la meitat i han passat del 30% el 2021 al 14% el 2022. El maltractament econòmic també ha disminuït, del 14% fa dos anys al 9% del total de casos l’any passat. Amb percentatges inferiors, però, es detecten també altres situacions, com la negligència (que suposa un 3% dels casos), la vulneració de drets (0,8%), l’abandonament (0,5%) i les agressions sexuals (0,2%).  

El perfil de la víctima: dona major de 80 anys 

La Diputació de Barcelona remarca que, en el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. De fet, un 0,41% de les dones usuàries del Servei Local de Teleassistència pateixen maltractaments. Aquesta xifra és més del doble que la dels usuaris homes, que representen només el 0,17%. Per franges d’edat, en canvi, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments. En tots dos casos, l’índex se situa entre el 22% i el 23%.  

Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, la meitat són fills o filles, un 31% són les parelles i el 13% són altres familiars. A més, dos de cada tres són homes i un de cada tres són dones.  

Des de 2016, el Servei Local de Teleassistència compta amb un protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments a persones grans. Durant aquest temps, s’han valorat 2.767 casos de possible risc. Així, el 85% de persones amb sospita de maltractament accepten l’ajuda que se’ls ofereix des del Servei Local de Teleassistència, que n’informa els serveis socials municipals. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article