La GRAN Pantalla: cinema per trencar els prejudicis i estereotips vers les persones grans

El festival arriba a la seva cinquena edició amb sis dies de projeccions gratuïtes als Cinemes de Girona de Barcelona


El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, La GRAN Pantalla, arriba enguany a la seva cinquena edició, amb una programació centrada a desmuntar a través del cinema els prejudicis i estereotips sobre la gent gran. En el marc d’aquest festival, els Cinemes Girona acolliran del 4 al 9 de juliol un total de nou llargmetratges i 18 curtmetratges, així com tot un seguit de diàlegs amb els equips d’aquestes produccions o al voltant de la temàtica que plantegen. Totes les projeccions són gratuïtes, amb reserva de places prèvia. El projecte és una iniciativa de l’entitat elParlante, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de les Empreses Culturals i la Fundació La Caixa.  

“Un dels objectius del festival és ampliar la mirada tradicional cap a la gent gran i l’envelliment, entenent totes les seves diversitats, perquè hi ha moltes maneres de ser gran”, assegura el director del festival, Alfredo Cohen. Enguany, de fet, la programació centrarà la seva mirada en temes com l’amor, les cures, la soledat, la bretxa digital, l’emergència climàtica o les relacions interculturals i intergeneracionals.  

Les projeccions del programa oficial de La GRAN Pantalla arrencaran amb la pel·lícula Buena suerte, Leo grande, dirigida per Sophie Hyde i amb l’actuació de l’aclamada actriu anglesa Emma Thompson. Un film que ens relata la vida d’una dona vídua que vol experimentar amb el sexe. Continuant amb la temàtica, es projectarà també el documental Francesca i l’amor, de la directora catalana Alba Sotorra, on es presenta l’artista plàstica Francesca Llopis com a protagonista, una dona gran que s’aventura a entrar en una plataforma de cites i fer tot un viatge interior a través del seu procés creatiu. 

Un altre del tema central de la programació de la cinquena edició de La GRAN Pantalla són les cures. Una temàtica que s’abordarà a través de pel·lícules com Toda una vida, de Marta Romero Coll, la qual és un intent de capturar la memòria dels seus avis al llarg de 12 anys de vida. També es projectarà el film Temps difícil. Cants per les cures, de la directora Susanna Helke, on es plasma el tema de la privatització dels serveis locals d’atenció a la gent gran a un municipi de Finlàndia.  

Per altra banda, també es projectaran les pel·lícules 20.000 especies de abejas, de la directora Estibaliz Urresola; Utama, del cineasta Alejandro Loayza Grisi; Loli Tormenta, el film pòstum d’Agustí Villaronga; Cantando en las azoteas, d’Enric Ribes; i Omara, del director Hugo Pérez.  

Curtmetratges i activitats paral·leles 

El festival compta també amb una secció oficial de curtmetratges, on enguany es mostraran un total de quinze curts d’animació, ficció i documentals, procedents de països com Itàlia, Brasil, Regne Unit, Xile i Uzbekistan. Tots els curtmetratges narren històries familiars íntimes, relats que confronten estereotips, històries que conformen una mirada crítica que travessa Llatinoamèrica i Europa per parlar de desigualtats i amenaces envers els pobles indígenes; amb persones grans polititzades, activistes, actives, rebels, fins i tot dones grans queer que s’atreveixen a viure amb total llibertat la seva sexualitat com a protagonistes.  

A més a més, dins del marc de La GRAN Pantalla s’homenatjarà l’actriu i model Teresa Gimpera, qui serà reconeguda amb el premi a la trajectòria del festival. Com a activitats paral·leles també hi haurà una classe magistral a càrrec de la directora Estibaliz Urresola, una taula rodona que comptarà amb la presència del guionista Mario Torrecillas, la directora Marta Romero Coll, el director Enric Ribas i la moderació de la periodista Núria Vidal. 

El tret de sortida de tot el festival, però, serà l’activitat prèvia a les dates de la programació oficial que es farà a la Filmoteca de Catalunya, l’1 de juliol, la projecció del clàssic musical Cantant sota la pluja. La GRAN Pantalla tancarà la seva programació i celebrarà el seu cinquè aniversari amb un concert a la fresca amb el grup de músics sèniors Son de la Rambla, els quals porten l’essència de la música cubana-catalana a Barcelona, el 2 de juliol a la plaça de la Vila de Gràcia.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article