Arrels canvia el format de la seva enquesta a persones sense llar i espera superar els 500 entrevistats

Prop de 400 voluntaris faran les enquestes del 13 al 15 de juny i per primer cop preguntaran sobre la infància dels usuaris de l’entitat


Arrels Fundació ha començat aquest dimarts les enquestes a persones sense llar per recollir dades sobre la realitat del col·lectiu, les quals es faran fins a aquest dijous. Segons ha explicat el director de l’entitat, Ferran Busquets, amb un nou format i l’ajuda de gairebé 400 voluntaris, la fundació espera superar els 500 enquestats. Aquest cop les enquestes es fan en tretze centres i es distribueixen en tres jornades i en horari diürn. Des del 2016 les enquestes s’havien concentrat en una nit i es feien al carrer. L’organització espera que amb el canvi de format la resposta sigui millor. A banda, entre les preguntes que fan els voluntaris enguany hi ha un apartat nou que demana a l’usuari informació sobre la seva infància.

En concret, són unes cinc o sis preguntes sobre com ha estat la infància i la relació amb els pares i la família per veure, per exemple, si hi tenen algun tipus de vinculació o si han estat en centres d’atenció a la infància.

Busquets ha recordat que l’objectiu d’aquesta acció és recopilar informació sobre la realitat de les persones sense llar així com l’evolució del col·lectiu i les necessitats. Un cop analitzada la informació, remarca, la finalitat és que aquesta sigui útil per a les administracions a l’hora d’impulsar o revisar polítiques i “provocar canvis”.

De moment, el director d’Arrels ha assenyalat que es van fent “passos” tant des de la Generalitat com des de l’Ajuntament de Barcelona, però matisa que són “tímids” i haurien de ser més “agosarats” per canviar la problemàtica. Hi ha aspectes, com la llei d’estrangeria o l’accés a l’habitatge, ha mencionat, que agreugen la problemàtica.

Nou format

Busquets destaca que una de les limitacions que notaven fent l’enquesta de nit és que hi havia un grup de persones que no s’obrien a respondre-la i calien persones de confiança. Per això, la setmana passada un grup de gent de l’equip de carrer d’Arrels hi ha anat prèviament per explicar-los la iniciativa.

A més a més, hi havia un altre grup de gent que o bé perquè dormia o per algun altre motiu tampoc volia respondre. “Hem pensat que amb aquesta solució arribaríem a més gent i les respostes podien ser de més qualitat”, ha afirmat Busquets.

L’any passat van arribar a 320 entrevistats i esperen que aquest cop se superin els 500. A banda, el fet de fer les enquestes de dia també ha permès que més persones s’hagin apuntat com a voluntaris per realitzar les enquestes. Actualment hi ha registrats uns 380 voluntaris.

Algunes enquestes s’han fet al carrer, però la majoria s’estan duent a terme en 13 centres, que són entitats socials, menjadors o espais habitualment freqüentats per persones sense llar, així com el local de l’entitat, al Raval.

Mitja vida al carrer

Una de les persones que han enquestat aquest dimarts els voluntaris d’Arrels és el José Luis, que porta pràcticament mitja vida vivint al carrer. Té 55 anys i hi ha estat uns 17. Tot i que ha estat en alguna ocasió vinculat a algun servei residencial, ara torna a viure al carrer. Per a ell, és molt important que es coneguin les necessitats de les persones sense llar i les tasques de les entitats socials. “Hi ha molts prejudicis”, adverteix.

El José Luis explica que les persones que viuen al carrer necessiten ajuda en molts aspectes, com en la cura de la salut. Ell mateix té els lligaments i el menisc trencats i la setmana que ve té visita amb el traumatòleg, però, per a moltes persones que viuen al carrer, el vincle amb els centres sanitaris és difícil. El José Luis recorda que hi ha persones que viuen al carrer que tenen addiccions i que necessitarien ajuda.

Ara que ve l’estiu, la calor també és una preocupació. “La patim. El cartó no va bé, però buscarem la fresca i ens ventarem, poc més podem fer”, ressalta.

També se senten indefensos davant les agressions que pateixen i observa que les persones que es troben en una situació irregular a Catalunya no acudiran a la policia. “Demanes ajuda i, com que estem al carrer, no ens fan cas. Per molt que ens diguin que denunciem, ens veuen que som del carrer i deuen pensar, ‘que es matin entre ells’”, lamenta, per afegir: “S’hauria de millorar molt”.

L’enquesta des de l’òptica dels voluntaris

Ester Molins i Santi Beascoa són dos dels voluntaris que aquest dimarts s’han desplaçat fins al local d’Arrels per enquestar alguns usuaris, entre ells el José Luis. L’Ester ho fa per primera vegada. Fa un temps que col·labora de forma econòmica amb l’entitat, però ara s’està plantejant un voluntariat regular i té clar que repetirà l’any vinent, ja que l’experiència està sent positiva i ho veu com una acció important per saber realment “l’estat de la qüestió” de les persones que no tenen casa.

A diferència de l’Ester, el Santi té més experiència amb Arrels i des del 2019 ha fet de voluntari en les enquestes. De fet, va ser arran de la primera vegada com a enquestador que va quedar “sorprès” de fins a quin punt les persones sense llar coneixien la tasca de la fundació. “És tot un referent i vaig decidir vincular-m’hi com a voluntari”, ha explicat. També ha destacat que fer de voluntari i apropar-se a la realitat de les persones sense llar és “molt enriquidor a nivell personal”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article