Entitats que atenen gent gran demanen un nou marc legal per prevenir els maltractaments

Amics per la Gent Gran publica una guia per detectar aquestes situacions entre els seus usuaris i fer-hi front


El Moviment per Aturar el Maltractament a les Persones Grans demana una millora en el marc legal de protecció de la gent gran, per tal de garantir l’agilització dels procediments judicials quan es detectin casos de maltractament i una millora en els recursos i serveis per al col·lectiu. Així ho han expressat a una jornada que ha tingut lloc aquest dijous al Palau Macaya de Barcelona, en el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament vers les Persones Grans, que es commemora cada 15 de juny. En aquest context, l’associació Amics de la Gent Gran ha presentat també una guia de detecció de situacions de maltractaments a les persones de la tercera edat.  

A la ‘V Jornada de visibilització, conscienciació i sensibilització sobre el maltractament a les persones grans’ s’ha posat el focus en el repte que suposa l’envelliment i l’abordatge de les situacions de maltractament des de la prevenció, la detecció i l’avaluació. Així, les més de noranta entitats públiques i privades que han participat en la jornada han demanat un nou marc legal de protecció de les persones grans maltractades, el qual ha d’aconseguir, en primer terme, agilitzar els procediments judicials.  

En aquest sentit, les entitats que treballen amb gent gran han assenyalat que hi ha dues situacions que afecten les persones grans que requereixen una intervenció ràpida: quan hi ha un presumpte maltractament i quan una persona gran ha perdut la seva capacitat de decidir. Actualment, però, el procediment judicial per a sol·licitar mesures de suport pot durar aproximadament un any; un període de temps en què es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat i fragilitat.  

A més d’agilitzar els procediments de mesures de suport i de les denúncies per maltractament a les persones grans, les entitats també consideren que calen canvis legislatius per donar protecció efectiva a la gent gran, així com la formació específica i continuada dels professionals de la justícia. Aquestes organitzacions també exigeixen una millora dels recursos i serveis específics per a les persones grans maltractades, a través de la creació d’allotjaments específics per a persones grans maltractades i de l’atenció telefònica específica per a casos de maltractament a persones grans, amb professionals de suport formats i especialitzats. 

Finalment, les entitats que treballen amb gent gran també apunten que s’ha de fer “una aposta legislativa i governamental que garanteixi que les persones grans no reben maltractament derivat de la dependència digital”. En aquest aspecte, assenyalen que la bretxa digital no només genera malestar cap a les persones de la tercera edat, sinó que vulnera els drets i les llibertats del col·lectiu, ja que provoca la seva exclusió dels àmbits de prestació de serveis.  

Una guia per detectar les situacions de maltractament 

Per altra banda, l’associació Amics de la Gent Gran ha publicat una nova guia de detecció de situacions de maltractaments a persones grans, en el marc del dia internacional per visibilitzar aquestes situacions. L’elaboració del document ha comptat amb la participació de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans (EIMA) i està dirigit a tot el voluntariat de l’entitat, per tal que puguin tenir eines necessàries per poder detectar i tractar aquesta mena de problemes si se’ls troben amb els usuaris que acompanyen. La guia estarà disponible a la web de l’entitat per totes les persones que estiguin interessades.  

Amics de la Gent Gran subratlla que l’OMS ha apuntat en un estudi recent que durant la pandèmia els maltractaments a les persones grans van augmentar un 84%. A més, l’entitat destaca que la previsió és que el 2025, amb l’envelliment de la població i si la proporció de víctimes no canvia, prop de 320 milions de persones grans patiran alguna mena de maltractament a tot el món. L’associació subratlla que una de les principals dificultats per detectar aquestes situacions és l’absència de comunicació o denúncia per part de les persones que ho pateixen, sobretot per desinformació i desconfiança, però també per l’aïllament social o l’obstaculització de la persona que causa el maltractament.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article