L’ús de videojocs pot ajudar a avaluar persones amb risc alt d’Alzheimer

Un estudi liderat per l’Hospital del Mar valida per primer cop aquestes eines per a fer seguiment de les persones amb alt risc de patir aquesta malaltia


Uns senzills jocs d’ordinador poden millorar el control de l’evolució de la capacitat cognitiva de persones amb risc alt de patir Alzheimer. Així es desprèn d’un estudi publicat a la revista ‘iScience’, liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el BarcelonaBeta Brain Research Center, centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall. La recerca també ha revelat que, segons els resultats que s’obtinguin, es podrien arribar a personalitzar els tractaments. Aquesta eina s’ha analitzat a través de 56 persones voluntàries amb errors de memòria diagnosticats. Els participants van estar jugant a 36 jocs dissenyats per l’empresa NeuronUP, durant un període de 12 mesos, en sessions de 30 minuts, tres dies a la setmana.

Un dels principals beneficis del sistema és que, a diferència de l’aproximació tradicional que limita a esperar mínim sis mesos entre avaluacions cognitives, amb aquesta nova eina es pot avaluar mensualment la cognició. Normalment, l’avaluació es fa en tres moments determinats. A l’inici, per conèixer el seu estat inicial, a l’equador de la recerca, per veure’n l’evolució, i al final, per determinar l’efecte de les intervencions avaluades. Així, amb els jocs d’estimulació cognitiva per ordinador es millora molt la capacitat de seguiment. “A les proves tradicionals no hi ha nivells, sempre és la mateixa dificultat, mentre que en els jocs, el grau de dificultat s’ajusta al rendiment basal de cada individu”, ha detallat Laura Forcano, investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBEROBN i signant del treball. Ha afegit que un cop la persona ha assolit el seu màxim nivell es pot mesurar amb precisió els canvis cognitius. A més, ha indicat que el fet que els pacients juguin a casa, en un entorn familiar, també permet eliminar el factor estrès dels tests habituals, que s’han de portar a terme en un entorn clínic o de recerca.

Tot plegat permet un control de l’evolució dels pacients més acurada: “És una forma molt innovadora d’avaluar la cognició en continu en les persones”, ha explicat el doctor Rafael de la Torre, investigador de l’IMIM-Hospital del Mar i del CIBEROBN i investigador principal de l’estudi. Per la seva banda, Natàlia Soldevila, primera autora de la publicació i investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute, ha afegit que “el seu gran avantatge és que evita l’efecte aprenentatge que es produeix amb altres sistemes d’avaluació i resol un dels reptes per poder monitorar la capacitat cognitiva a temps real”. En aquest sentit, ha assenyalat que l’ús d’una eina com aquesta obre la porta a fer medicina personalitzada perquè “l’adquisició de tantes mesures repetides permet traçar trajectòries i veure qui segueix una millor trajectòria i qui no, i estudiar els motius”.

Tots els participants en l’estudi han estat persones en bon estat físic i d’entre 60 i 80 anys. Per ser-hi inclosos, havien de percebre alguns problemes de memòria que feia un temps no notaven. El projecte ha rebut una subvenció d’1 milió de dòlars de l’Alzheimer’s Association dels Estats Units i 150.00 euros del ISCIII, i s’emmarca dins del projecte mundial de prevenció primària d’Alzheimer World Wide FINGERS.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article