USTEC amenaça amb una nova vaga si no tanquen un acord amb Educació abans que acabi el curs

El sindicat exigeix al departament “compromís” per negociar el calendari escolar i treballar per un pacte d’estabilitat


El sindicat USTEC-STEs (IAC) ha amenaçat amb una nova vaga aquest setembre si no tanquen un acord amb Educació abans que acabi el curs per revertir les retallades. Pel sindicat, l’acord ha de recollir, com a mínim, el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i la garantia d’un termini de cobrament; l’equiparació salarial per a tot el professorat de l’FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. A més, demanen a la nova consellera, Anna Simó, que quedi escrit el compromís del departament per negociar el calendari escolar i treballar per a un nou pacte d’estabilitat. En roda de premsa, USTEC ha afirmat que les negociacions “estan avançades” i que l’acord “és possible”.

Segons ha defensat el coordinador de la secretaria d’acció sindical d’USTEC, Andreu Montbrú, el sindicat “se sent amb força” després dels canvis que hi ha hagut en els últims dies dins el Govern i que han acabat amb el cessament del titular d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. “Reforça la nostra crítica i posició de no acceptar qualsevol acord”, ha assegurat.

En la mateixa línia, el sindicat ha demanat a la nova consellera, Anna Simó, que el canvi “no pot ser només cosmètic”, sinó que ha de ser un canvi “en el tarannà i governança” del departament. “Hem de deixar enrere l’etapa del desprestigi als docents, la propaganda, el màrqueting i passar a l’etapa del diàleg i escolta per generar consensos”, ha defensat. En aquest sentit, USTEC ha afirmat que “confia” que podran tancar un nou acord amb Simó.

Sexennis, equiparació salarial a l’FP i reducció de dues hores lectives 

Pel sindicat, hi ha una sèrie de mesures que són de “mínims” per tal de poder rubricar un pacte abans que acabi el curs i tancar “el cicle de confrontació” dels dos últims anys. En aquest sentit, demanen un acord que inclogui el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i la garantia d’un termini de cobrament; l’equiparació salarial per a tot el professorat de l’FP; i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Aquests són tres punts en què, segons el sindicat, les posicions estan més acostades atès que fa mesos que s’estan negociant i que el passat mes de gener el departament ja es va mostrar favorable a assumir-les.

Tanmateix, USTEC exigeix mantenir sobre la taula la negociació per la retirada del nou calendari escolar, que el pròxim curs començarà el dia 6 de setembre. El sindicat assumeix que per al curs vinent és difícil aconseguir algun canvi, però insten el departament a deixar escrit el seu compromís a mantenir aquesta negociació oberta. La voluntat del sindicat és que el curs escolar torni a començar el 12 de setembre, com s’havia fet fins ara.

Pel sindicat, el “gran error” del mandat de Cambray va ser la “imposició” del nou calendari. “Van començar amb error, una aposta del conjunt del Govern i que va passar per sobre de la negociació col·lectiva, i aquest error ha estat arrossegat durant dos anys i ha acabat amb el cessament del conseller”, ha manifestat Montbrú. També sobre el calendari, el sindicat exigeix a la nova conselleria que tombi la mesura de fer obligatòria la presencialitat dels docents durant el juliol, que ara com ara no s’aplica perquè el departament va imposar una moratòria.

A banda, un altre dels “serrells” que s’han d’acabar de tancar és un nou pacte d’estabilitat per les persones que van quedar sense places en la darrera convocatòria del Concurs de Mèrits. El sindicat calcula que més de 4.000 docents amb més de cinc anys d’experiència es van quedar sense lloc. Davant d’això, demanen que durant el primer trimestre del curs vinent es tanqui un acord per tirar endavant un nou pacte d’estabilitat.

“Aquests són els elements, pensem que és possible i que no estem tan lluny, per això emplacem la nova consellera a acostar posicions per tancar l’acord”, ha afirmat Montbrú. El sindicat posa com a termini per firmar el pacte la setmana vinent, coincidint amb el final d’aquest curs i el ple monogràfic que s’ha de celebrar al Parlament sobre Educació. “Entenem que si a finals de juny no hem pogut acostar posicions, no podrem acceptar començar el curs amb normalitat”, ha conclòs.

Anna Simó vol “refer” la confiança amb la comunitat escolar

Per altra banda, la consellera d’Educació, Anna Simó, s’ha adreçat al personal docent i ha assegurat que “refer” la confiança entre l’administració i la comunitat escolar és una de les seves prioritats. Una setmana després de prendre possessió del càrrec, Simó ha demanat als docents i al personal PAS i PAE una “corresponsabilitat” per començar un diàleg “obert” i “sincer” amb l’objectiu d’afrontar conjuntament els reptes i atendre les necessitats de l’alumnat. Simó ha reconegut que des del departament cal treballar “a fons” per facilitar la feina als equips directius, i millorar els procediments i “certs processos” perquè no siguin “tan feixucs”. La consellera espera consolidar millores en els propers mesos amb la “complicitat” de la comunitat educativa.

Simó ha dit que és "conscient" de la feina que han dut a terme els professors "en un any de molta complexitat": "Sou un puntal del sistema educatiu i heu hagut d'assumir situacions complexes i canviants en què la feina s'ha multiplicat", ha assenyalat la consellera. Simó s'ha compromès a "continuar" el camí per sortir de la dinàmica de retallades imposades fa una dècada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article