Entitats contra el càncer demanen compromís polític per aprovar les lleis que afecten els supervivents oncològics

La FECEC denuncia que han quedat postergades per l’avançament electoral i espera que es tramitin després del 23-J


La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) demana “compromís” polític per aprovar dues lleis que afecten les persones supervivents de càncer i que, denuncien, han quedat postergades per l’avançament d’eleccions generals: d’una banda, la Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma, i, de l’altra, la Llei de l’oblit oncològic.

Segons s’exposa la federació en un comunicat, totes dues iniciatives legislatives són “essencials” i, de fet, recorden que aquesta última, la de l’oblit oncològic, havia d’entrar en vigor aquest mes de juny, però va quedar aturada amb la dissolució de les Corts i l’anunci d’eleccions el 23-J.

Per això, les entitats esperen que tan bon punt es reprengui l’activitat parlamentària es tramitin les lleis.

Concretament, la llei per a la millora de la protecció social va ser aprovada pel Senat el maig de 2022, i des de llavors es trobava en període d’esmenes al Congrés dels Diputats. L’avançament dels comicis, però, ha fet que aquesta llei “cabdal” per a la protecció de les persones que han superat un càncer en el seu retorn a l’activitat laboral no es pogués tramitar en aquesta legislatura.

És en aquest context que la FECEC vol que els partits es comprometin amb la seva aprovació i tinguin en compte les propostes de millora presentades per les entitats durant l’any 2022.

La llei pel dret a l’oblit oncològic, per contra, estava ja en la fase final de tramitació, ja que es trobava pendent de ratificació parlamentària immediata. Per això, des de la federació esperen que tan bon punt es reiniciï l’activitat parlamentària es reprenguin els treballs per a la seva aprovació i entrada en vigor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article