Critiquen que el nou govern de la Paeria no vol construir l’alberg per a temporers sense sostre

La plataforma Fruita amb Justícia Social demana que no es facin crides de mà d’obra per la campanya de la fruita si no hi ha allotjaments


Fruita amb Justícia Social ha lamentat que el nou govern de la Paeria encapçalat per Fèlix Larrosa hagi dit que no vol construir l’alberg per a temporers sense sostre projectat al barri de Pardinyes. Una de les portaveus, Gemma Casal, ha apuntat que dir això és “impropi” d’un partit progressista. La plataforma ha demanat a la patronal del camp que deixi de fer crides a la mà d’obra per la campanya de la fruita mentre no hi hagi allotjaments assegurats pels temporers. Així mateix, consideren que des de l’inici de la pandèmia no hi ha hagut ajudes per part del Govern. La plataforma ha estat notificada d’una sanció a una empresa d’Algerri per les condicions “infrahumanes” on tenia allotjats una vintena de temporers.

Gemma Casal ha reconegut que l’alberg de Pardinyes està en ‘stand by’, pel nou govern de la Paeria i que tot apunta al fet que no es farà si s’acaben complint les promeses electorals de l’alcalde Fèlix Larrosa. Des de la plataforma veuen “incomprensible” que això s’acabi considerant com una victòria i ho descriuen com a “impropi” per un partit que es fa dir progressista, com el PSC. En aquest sentit, han afegit que caldrà veure quines propostes fan si no es fa l’alberg.

Casal també ha estat crítica amb la Generalitat, perquè durant quatre anys han estat “donant tombs” a un alberg que al final no s’ha acabat fent. A més, ha recordat que aquest equipament hauria de cobrir la mà d’obra que està en procés de buscar feina i no té lloc on allotjar-se, ja que els temporers que estan treballant, han de dormir en llocs facilitats per la patronal que és responsable de les explotacions.

Fruita amb Justícia Social ha volgut posar de manifest aquest dimecres davant la delegació del Govern a Lleida, que un any més, amb la campanya ja començada “es va tard” pel que fa a mesures per evitar que hi hagi persones que venen per collir fruita a Ponent i acaben dormint al carrer. Llibert Rexach, també de la plataforma, ha demanat a la patronal que deixi de dir que cal mà d’obra mentre no hi hagi allotjaments per a tots els temporers. Així mateix, també ha instat a què s’actuï sobre les empreses que vulneren drets dels treballadors.

Empreses que vulneren drets dels treballadors

Recentment, la plataforma ha rebut una notificació de la Inspecció del Treball sobre una sanció que s’ha imposat a una empresa d’Algerri (Noguera) per les condicions “infrahumanes” amb què tenia allotjats una vintena de temporers. La sanció arriba després que la plataforma i la CGT denunciessin el cas. Els temporers es trobaven dormint en dos magatzems, amb matalassos a terra, compartint espai amb la zona de bany i cuina on només hi havia un “mini forn” i un fogó per poder fer el menjar.

Segons Rexach, no és l’únic cas, però almenys s’ha pogut arribar fins al final i hi haurà una sanció. Aquest cas es va detectar al juliol de l’any passat, però fins ara no ha estat notificat.

Finalment, la plataforma demana al Govern que els deixi participar en la taula de coordinació de la campanya de la fruita, on diuen que se’ls ha “vetat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article