Vall d’Hebron crea una consulta oncològica específica per a l’adolescència i la joventut

El servei visita cada setmana entre deu i dotze pacients amb tumors propis de la població entre els 15 i els 25 anys


Tot i que només un 5% de tots els casos de càncer que es diagnostiquen al món afecten persones de menys de 25 anys, el diagnòstic, l’abordatge i el pronòstic dels adolescents i joves adults és diferent del d’un adult o un infant. Per aquest motiu, els equips d’oncologia pediàtrica i d’oncologia mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han sumat la seva experiència per crear una consulta oncològica específica per a tractar els tumors propis de l’adolescència i la joventut. El servei, que fa un any que està ja en marxa, visita cada setmana entre deu i dotze pacients i rep cada mes entre dos i tres casos nous. 

L’objectiu d’aquesta nova consulta és oferir una atenció multidisciplinària i d’acord amb les necessitats de la població adolescent i jove amb malalties relacionades amb el càncer. “Plantegem un abordatge específic per donar resposta a les seves necessitats i ens preparem per abordar-les més eficaçment”, afirma la supervisora d’Infermeria de Vall d’Hebron, Esther Diaz. Per aquest motiu, el servei està format per professionals de diverses disciplines: cirurgia, anestesiologia, radiologia, radioteràpia, medicina nuclear, salut mental, fisioteràpia, rehabilitació, teràpia ocupacional i nutrició. A més, la consulta també disposa d’un treballador social sanitari, gràcies al suport de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). 

“La creació d’aquesta unitat, per una part, ens permetrà fer un diagnòstic més acurat, indicar quines són les teràpies més adients i consensuades i, el que no és frèvol, fer un seguiment de les toxicitats tardanes derivades dels tractaments oncològics, i permetre una transició i seguiment sense interrupcions des de l’edat pediàtrica a l’edat adulta”, explica el cap de secció d’Oncologia Mèdica, Joan Carles Galcerán. 

L’especificitat del càncer en adolescents i joves 

L’adjunta d’Oncologia Mèdica i investigadora del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Macarena González, explica que hi ha uns tumors propis de l’adolescència i la joventut, els quals sovint es donen entre els 15 i els 25 anys. De moment, la nova consulta de l’hospital se centra a tractar el grup de “tumors sòlids”, com poden ser els tumors cerebrals —els quals són diferents dels que es donen en adults—, els tumors germinals —que afecten testicles i ovaris— i els sarcomes ossis i de parts toves. Tot i això, també hi ha altres tumors que es donen en l’adolescència i la joventut, com pot ser el càncer de tiroides, i la idea és ampliar la consulta per a atendre també altres àrees, com són els limfomes i les leucèmies. 

Encara que aquests càncers estiguin relacionats directament amb l’etapa de l’adolescència i la joventut, González aclareix que aquesta mena de tumors no desapareixen a 19 anys i poden diagnosticar-se als 20, 25 o fins i tot a 60 anys. “A la consulta oncològica d’adolescents i joves adults, tractem casos d’adults amb tumors propis de l’edat pediàtrica i a la inversa, com el cas d’una senyora de 60 anys amb un tumor de Wilms, i un home de 48 anys amb un neuroblastoma, dues malalties pròpies d’infants petits”, subratlla l’adjunta d’Oncologia Pediàtrica i investigadora del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Paula Pérez. 

Abordatge personalitzat 

Una de les grans fites d’aquest nou servei és apropar a la pràctica mèdica i al tractament la recerca específica que es fa sobre els tumors adolescents i de joves adults. González destaca que tenir una consulta pròpia ajuda als i les professionals a “oferir un abordatge més personalitzat i acurat”, perquè els equips estan “al dia d’assajos clínics i protocols” i, per tant, poden derivar-ne els pacients que es puguin beneficiar d’aquests assajos. 

Les investigadores que dirigeixen la nova consulta remarquen la necessitat de continuar avançant en la recerca específica sobre el càncer en aquesta franja d’edat, ja que els tumors de l’edat adulta s’investiguen més perquè afecten un volum més gran de la població i els infantils perquè hi ha més conscienciació. A més, recorden que el diagnòstic precoç juga un paper clau en el pronòstic dels adolescents i joves adults amb càncer, més enllà de l’atenció personalitzada. “El càncer adolescent i del jove adult té unes característiques biològiques particulars. En general, creix més de pressa, per la qual cosa requereix un diagnòstic i tractament més intensius, que també és més efectiu”, afirma Pérez. 

Per altra banda, l’equip del Vall d’Hebron que tracta els tumors específics de l’adolescència i la joventut també té cura de l’acompanyament psicosocial i emocional després d’un diagnòstic. “A més de l’aspecte mèdic, tenim cura del seu benestar emocional. Poden aparèixer seqüeles funcionals, estètiques o haver de reajustar els plans acadèmics. I aquestes seqüeles poden incidir en la seva autonomia”, ressalta el treballador social sanitari de la consulta, Marc Sánchez. En aquest sentit, des de l’acompanyament psicosocial, s’ofereixen activitats de benestar i assistència als joves i les seves famílies per adaptar-se a les noves dinàmiques i necessitats derivades del diagnòstic. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article