Els sindicats de llogateres creen una web per detectar i recuperar els cobraments il·legals d’honoraris

Denuncien que les immobiliàries encara cobren als llogaters les despeses de gestió, tot i que la nova llei estatal d’habitatge ho prohibeix


Sindicats de llogateres de tot l’Estat espanyol han creat una pàgina web per detectar i denunciar possibles cobraments il·legals d’honoraris per part de les immobiliàries. La iniciativa forma part d’una campanya d’àmbit estatal que vol denunciar que hi ha empreses que encara cobren despeses de gestió als llogaters per formalitzar els contractes d’arrendament, tot i que la nova llei estatal d’habitatge ho prohibeix. Per aquest motiu, animen a qualsevol persona que hagi signat un contracte de lloguer després de l’entrada en vigor de la normativa a omplir el formulari en línia que han creat, per rebre assessorament en cas d’haver estat “estafat” i així poder recuperar els diners. 

Les organitzacions que enceten aquesta campanya, com el Sindicat de Llogateres de Catalunya i el Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid, expliquen que en el darrer mes han detectat un augment dels casos on es cobren els honoraris als arrendataris. Una pràctica que consideren que és “fraudulenta”, ja que la llei d’habitatge estatal prohibeix “definitivament” el cobrament de les despeses de gestió de les immobiliàries a les llogateres “en tots els casos en què es formalitzin contractes d’arrendament subjectes a la llei d’arrendaments urbans”. 

Per aquest motiu, els sindicats de llogateres de diversos territoris de l’Estat han decidit tirar endavant aquesta campanya que té per objectiu “perseguir i denunciar a les immobiliàries que cometen pràctiques il·legals”. “Qualsevol persona amb dos dits de front pot entendre que cobrar-li a una inquilina per uns serveis que no contracta, no té cap sentit. I més encara, enmig de la voràgine immobiliària en la qual cada vegada les inquilines destinem més part del nostre sou a pagar el lloguer i sovint som víctimes d’estafes i abusos immobiliaris”, destaquen. 

Els sindicats recorden que “durant tot el procés d’arrendament d’un habitatge, l’agència immobiliària actua com a representant dels interessos de l’arrendador i no com un intermediari neutral entre les dues parts”. Per aquest motiu, remarquen la necessitat que siguin els propietaris qui paguin per aquestes despeses de gestió, enlloc que repercuteixin en el llogater.

En aquest sentit, els sindicats de llogateres asseguren que preveuen fer mobilitzacions a diferents ciutats de tot l’Estat per denunciar aquestes pràctiques fraudulentes per part de les immobiliàries, les quals anunciaran les pròximes setmanes. “Pretenem continuar protegint els drets de les inquilines a través de l’assessorament i el suport mutu, però també posar fre a les intencions de la patronal immobiliària de saltar-se la llei per a continuar especulant amb el dret a l’habitatge”, afirmen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article