La consellera d’Educació es reunirà amb els sindicats per “refer la confiança” amb la comunitat educativa

USTEC, Intersindical i CGT criden a fer vaga als centres educatius el primer dia del pròxim curs, tot i tenir trobades programades amb Simó


La consellera d’Educació, Anna Simó, ha assegurat que una de les seves prioritats és “refer la confiança” amb la comunitat educativa i, per això, ha anunciat que es reunirà amb tots els sindicats. “M’agradaria propiciar un diàleg que sumi per l’educació”, ha afirmat Simó durant la seva intervenció en el debat monogràfic sobre educació que s’ha fet al Parlament de Catalunya aquest dimarts. Tot i això, aquesta voluntat de trobada no ha sigut suficient per esvair l’amenaça de vaga: USTEC, Intersindical i CGT han decidit aquest dimecres cridar els seus afiliats a fer una aturada als centres educatius el pròxim 6 de setembre, coincidint amb el primer dia de curs. Simó, però, manté la previsió de les trobades amb els sindicats, la primera de les quals es fa aquest divendres amb USTEC i està previst que s’abordin qüestions com la reversió de les retallades i un pacte d’estabilitat per als docents interins.

Simó ha manifestat en el debat parlamentari que cal “trobar solucions que perdurin en el temps” i ha deixat clar que no només cal ampliar els recursos que es destinen a l’educació, sinó sobretot canviar la governança d’aquests. En aquest sentit, la consellera ha reconegut la feina feta pel seu antecessor, l’exconseller Josep Gonzàlez-Cambray, sobretot pel que fa a la detecció de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) i en matèria de polítiques contra la segregació escolar. “En dos cursos hem passat d’un 7% a un 24% de la detecció de l’alumnat NESE”, ha subratllat. 

Tot i això, la consellera d’Educació ha reconegut que el principal repte que té al davant el seu departament és posar sobre la taula les debilitats actuals del sistema educatiu català “per mirar de superar-les”. Així mateix, ha demanat també als docents “corresponsabilitat” per tal d’abordar un diàleg “sincer i obert” sobre els canvis que s’han de dur a terme per millorar l’escola catalana. 

Al llarg del debat parlamentari, la majoria dels grups polítics han retret a la consellera i al Govern les dades sobre abandonament escolar i els darrers informes sobre comprensió lectora a les escoles catalanes. “Les dades que tenim de la situació educativa són preocupants”, ha assenyalat la diputada del PSC Esther Niubó Cidoncha, qui ha remarcat que a Catalunya la comprensió lectora a 4° d’ESO es troba catorze punts per sota de la mitjana estatal. 

Per altra banda, el diputat de Junts per Catalunya, Francesc Ten i Costa, ha criticat que Educació decidís dedicar prop de 50 milions d’euros per a l’ajuda universal de 100 euros per material escolar, quan, a parer seu, hi ha altres prioritats, com ara la climatització de les aules. Altres grups polítics, com la CUP, han criticat la “manca d’autocrítica” per les decisions preses pel departament els últims anys, així com el fet de no haver arribat al debat parlamentari amb una proposta concreta acordada amb els sindicats sobre com millorar el sistema educatiu català.

Els sindicats demanen una “negociació real” 

Alguns sindicats s’han mostrat també preocupats pel fet que la consellera d’Educació no fos més crítica amb la gestió de l’exconseller Cambray. “Ens preocupa el balanç dels últims consellers sense crítica i massa reivindicació dels canvis que han estat fortament contestats per tota la comunitat educativa”, ha destacat la federació d’Educació de CCOO en una piulada a Twitter. Tot i això, el sindicat ha remarcat que esperen que siguin certes les intencions mostrades per Simó per fer “una negociació real per revertir les retallades”. 

Els sindicats educatius i la Plataforma d’Interins Docents (PINDOC) s’han concentrat davant del Parlament des d’una hora abans de l’inici del ple per reclamar justament això: negociar i pactar la reversió de les retallades del sistema educatiu i l’estabilització de les plantilles. En aquest sentit, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha criticat que la mesura anunciada pel Govern d’ampliar el personal docent per al curs vinent no s’hagi pactat amb els sindicats i ha apuntat que espera que en la reunió que tenen programada per a aquest divendres amb la consellera Simó s’abordi també la data de l’inici del curs escolar. 

Per altra banda, el portaveu de la CGT, Miquel González, ha manifestat que la possibilitat de vaga a inicis del pròxim curs segueix sobre la taula si la nova consellera manté una política de “consolidació” de les iniciatives de l’exconseller Cambray; com s’ha acabat confirmant amb l’anunci d’alguns sindicats de fer una aturada el 6 de setembre, primer dia de classe. Així, el portaveu de la UGT, Jesús Martín, ha subratllat que el que ha de fer Simó és “ampliar el pressupost del departament” i ha sentenciat que “si no tenim el professorat content, el sistema no funciona”. 

Els sindicats que han convocat vaga pel primer dia del pròxim curs —USTEC, Intersindical i CGT— reclamen a Simó que escolti les seves reclamacions i reverteixi les retallades. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article