El Govern espanyol elimina la pròrroga obligatòria de sis mesos per als contractes de lloguer que expiren

El Sindicat de Llogateres avisa que la no continuïtat d’aquesta mesura provocarà “una onada de desnonaments”


El Govern espanyol ha decidit aquest dimarts no mantenir la pròrroga obligatòria de sis mesos per als contractes de lloguer que caduquen. D’aquesta manera, el Consell de Ministres dona per finalitzada una de les principals mesures aprovades el passat 27 de desembre per fer front a les conseqüències econòmiques i socials del conflicte armat a Ucraïna. El Sindicat de Llogateres assenyala que “no és comprensible” que s’hagi decidit no prolongar aquesta mesura, tenint en compte que “ha salvat a milers de llars durant els últims mesos de pujades de lloguer totalment desproporcionades”, i avisen que deixar-la caure suposarà “una onada de desnonaments”. 

La ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha defensat no continuar amb la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer perquè ja ha entrat en vigor la llei estatal d’habitatge, que fixa el límit de les pujades dels contractes en un màxim d’un 2% el 2023 i del 3% el 2024. Tot i això, el Sindicat de Llogateres recorda que la regulació dels lloguers “encara no ha entrat en vigor en cap territori”, ja que la seva aplicació depèn de la voluntat de cada comunitat autònoma. 

“No entenem com s’ha deixat una mesura tan important com és la de pròrroga dels lloguers que permeten mantenir els preus fins que s’implementi la Llei d’Habitatge”, remarca el sindicat, que precisament la intenció d’aquesta mesura era contenir el mercat de lloguer fins que es comencessin a notar els efectes de la regulació de preus. A més, el Sindicat de Llogateres subratlla que la pròrroga d’un any de contracte que preveu la nova llei estatal d’habitatge només tindrà efectes sobre els contractes signats a partir de l’entrada en vigor de la normativa i, per tant, els seus efectes no es començaran a veure fins a l’any 2028. 

Tot i la decisió de no mantenir la pròrroga obligatòria de sis mesos per als contractes que expiren, el Consell de Ministres sí que ha decidit prolongar fins a finals d’any la suspensió dels desnonaments a llars en situació de vulnerabilitat i sense alternativa d’habitatge. Una mesura que serà molt necessària si, com preveuen les organitzacions socials, es generarà “una allau de desnonaments invisibles” de persones a qui no se’ls hi renovarà el contracte. “A les nostres assemblees estem veient com molts arrendadors han comunicat als seus llogaters que una vegada finalitzi la pròrroga se’ls farà un augment del lloguer o se’ls expulsarà”, alerta el Sindicat de Llogateres, qui crida la població afectada a implementar estratègies de “desobediència civil” per tal que no els facin fora de la seva llar. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article