L’aposta per l’autonomia personal: com prevenir la institucionalització?

Salut i Drets Socials organitzen una jornada per abordar la desinstitucionalització de col·lectius com les persones amb discapacitat o la gent gran


De quina forma s’està avançant cap a l’autonomia de les persones que requereixen certs suports? Quins abordatges cal fer per reduir la institucionalització de col·lectius que històricament han passat temporades llargues de la seva vida a centres residencials? Aquestes i moltes altres qüestions s’abordaran el divendres 30 de juny a la ‘Jornada sobre prevenció de la institucionalització i desinstitucionalització: cap a l’autonomia personal’, organitzada pels departaments de Salut i Drets Socials, i que tindrà lloc durant tot el matí a la sala d’actes de la Pedrera de Barcelona.

La trobada reunirà experts, professionals de l’àmbit sanitari i de l’acció social i entitats socials catalanes per exposar diferents models que ja s’estan impulsant arreu del territori i que tenen com a objectiu la reducció de la institucionalització de col·lectius com les persones amb discapacitat, amb trastorn mental o gent gran, les quals molt sovint han estat institucionalitzades en centres residencials.

La jornada, que inauguraran el conseller de Salut, Manel Balcells, i el de Drets Socials, Carles Campuzano, comptarà amb tres taules rodones. Les dues primeres versaran sobre intervenció comunitària preventiva, i en elles intervindran diferents professionals que des de l’experiència i la pràctica estan abordant processos d’autonomia personal. Entre elles, exposaran els seus models d’atenció els responsables de la Unitat Funcional Social i Sanitària de salut mental de la Garrotxa, i els professionals dels Espais Oberts i Equips de Suport Comunitari. També es comptarà amb responsables de les entitats ECOM o ASPID, que explicaran el seu model de prevenció de la institucionalització gràcies a serveis d’atenció diürna per a persones amb discapacitat física. Així mateix es presentarà el programa ‘Visca els ancians’, impulsat per la Comunitat de Sant’Egidio per donar resposta als nous escenaris demogràfics urbans.

L’altra taula porta per títol ‘Retorn a la comunitat i continuïtat de les cures’, i en ella s’exposaran els models d’atenció integrada comunitària a la salut mental a Osona; el procés de desinstitucionalització de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell; i els habitatges comunitaris per a persones amb discapacitat impulsats per la Fundació Pere Mitjans.

Per cloure l’acte, es donaran a conèixer alguns projectes en la línia de l’autonomia personal de diverses entitats com Dincat, l’Associació Entresòl, la Federació Catalana d’Autisme o la Fundació Astres. Pots consultar el programa complet aquí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article