L’11,2% dels treballadors a l’Estat té un alt risc de patir assetjament a la feina

Entre aquest grup es multiplica la probabilitat de desenvolupar un quadre d’ansietat generalitzada


L’11,2% dels treballadors a l’Estat té un risc elevat de patir assetjament laboral, mentre que el 18,8% presenta un risc mitjà de patir conductes repetides al llarg del temps com l’aïllament, burles, bromes pesades, crítiques sense fonament o ocultació d’informació necessària per no desenvolupar bé la feina, entre d’altres.

Així ho conclou l’estudi de l’Observatori Social de la Fundació ‘La Caixa’ Detecció de l’assetjament psicològic a la feina i el seu impacte negatiu en el benestar psicològic, que també determina que el 70% es troba en una situació de risc baix. A més, l’11,2% amb alt risc de patir assetjament té gairebé cinc vegades més de probabilitats de desencadenar un quadre d’ansietat generalitzada.

L’estudi, elaborat sobre un univers de 5.000 persones, ha anat a càrrec del Grup d’Investigació Cármides, integrat per les universitats de Màlaga i Sevilla i liderat per l’investigador José María León-Pérez.

“Els factors principals són de caràcter grupal i organitzacional, com ara condicions estressants en què els rols estan poc definits i faciliten sentiments de frustració; ambients competitius en els quals els equips de treball no tenen la capacitat d’integrar diferents punts de vista i gestionar conflictes, i que afavoreixen ‘la llei del més fort’; falta de lideratge, i supervisió abusiva, entre altres situacions”, descriu l’investigador José María León-Pérez sobre les conductes negatives de determinats treballadors sobre altres companys, que acaben en una situació d’inferioritat i indefensió.

Quatre mesos després de la classificació dels 5.000 treballadors, els investigadors van fer participar 2.095 persones en una segona fase per analitzar el benestar psicològic a través d’un cribratge mitjançant una escala d’ansietat generalitzada, que inclou puntuacions normatives per establir els nivells d’angoixa.

En aquest punt, van concloure que la probabilitat de patir un trastorn d’ansietat generalitzada es multiplica entre els que tenen un alt risc de patir assetjament. Concretament, el percentatge és del 19,9% mentre que els que afronten un risc mitjà o baix el percentatge es redueix fins al 7,4% o al 5,3%, respectivament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article