Persones amb discapacitat intel·lectual aprenen sobre Europa gràcies a voluntàries internacionals

El Cos Europeu de Solidaritat finança l’estada i l’allotjament de les joves que treballen als diferents centres i serveis


Voluntaris internacionals de Letònia, Itàlia, Alemanya i França fa alguns mesos que treballen als diferents centres i serveis que ofereix Sant Tomàs a la comarca d’Osona. Aina Castañé, coordinadora de projectes europeus de l’entitat, destaca que malgrat que l’idioma suposi una barrera al principi, les persones amb discapacitat valoren molt aquest contacte: “Ara molts usuaris ja tenen coneixements sobre Itàlia o Alemanya, que potser per la seva condició i situació són destins on no podrien viatjar. En canvi, a través dels voluntaris, fan aquest viatge per Europa”, apunta Castañé. El Cos Europeu de Solidaritat finança l’estada de mitja dotzena de joves que, en molts casos, es prenen un any sabàtic abans d’iniciar estudis universitaris.

Des de fa anys, Sant Tomàs lidera un projecte de voluntariat internacional que aporta valor tant a les persones amb discapacitat intel·lectual ateses per l’entitat, com a les professionals que hi treballen i les voluntàries. Es tracta d’un aprenentatge mutu que enriqueix les relacions socials de les persones amb discapacitat, ajudant a la seva autonomia, autoestima, pensament crític, confiança o respecte. Però també confereix una nova mirada que trenca barreres i estigmes a les persones voluntàries, sovint joves a punt de començar els estudis universitaris, que incorporen valors com la inclusió social i la solidaritat.

Castañé destaca que el treball que fan els voluntaris els ajuda a posar la mirada en “petits obstacles o barreres” de les quals fins llavors potser no n’eren conscients. “Que puguin adquirir aquesta sensibilització és molt interessant perquè després ho traslladin a la seva vida personal o a la vida professional, i quan tornin a casa puguin difondre aquests valors”, subratlla la coordinadora.

En Ricardo Fanelli és un jove italià que tot i que inicialment pretenia estudiar psicologia, arran de la seva estada a Sant Tomàs, ha decidit canviar i inscriure’s per ser educador social. “La meva estada aquí m’ha ajudat a decidir-me”, apunta. Molts dels usuaris amb qui ha tingut contacte valoren el seu bon caràcter i la seva predisposició per treballar. “Intento gaudir tot el temps que soc aquí, involucrar-me, i crec que això als usuaris els agrada molt”, explica. Amant dels esports, en Ricardo ha organitzat els Special Olympics de Sant Tomàs. Precisament el fet que fos tan apassionat en motivar els usuaris ha fet que visquessin la competició “com la final de la Champions League”, explica.

La Freda és una jove voluntària d’Alemanya que també treballa en els diferents espais i serveis que ofereix Sant Tomàs. Això, assegura, l’ha ajudat a fer “un canvi de perspectiva”. D’entrada no tenia molt clar on li agradaria fer el voluntariat, però sabia que volia apostar per un voluntariat social i està molt contenta dels mesos que fa que és a Sant Tomàs. “Aprens molt quan vas a un país que no coneixes, amb gent que no coneixes i que parlen un idioma que no saps”, diu. “També estic aprenent a tenir molta paciència, i aquí la gent també és molt pacient amb mi”, explica sobre les tasques que desenvolupa amb les persones amb discapacitat intel·lectual.

Aprendre un idioma nou

A priori, l’idioma pot ser una barrera per a la comunicació entre voluntàries i uruàries, cosa que fa que es trigui més a establir vincles. “Tot i això, sempre veiem com de seguida troben maneres creatives de superar-ho”, explica Aina Castañé. “La mímica és l’arma més utilitzada, però també hi ha el traductor del mòbil que els ajuda molt”. “Passar de l’alemany, a l’espanyol i després al català és una mica complicat”, diu. Però les persones ateses s’encarreguen que els voluntaris aprenguin català, “i molts marxen entenent-lo”, afegeix la coordinadora.

L’aprenentatge també és a la inversa. Com en Josep, l’Ivan o la Glòria, tres de les usuàries de Sant Tomàs a qui en Ricardo ha ensenyat les seves primeres paraules en italià, i que ja saben començar una conversa o acomiadar-se en l’idioma dels romans. A la Freda les usuàries també li pregunten molts cops com es diu això o allò en alemany, o s’interessen per com es viuen a Alemanya algunes de les festes i tradicions tant catalanes com espanyoles.

Aquest any el programa del Cos Europeu de Solidaritat compta amb la participació de sis persones voluntàries que provenen de Letònia, Itàlia, Alemanya, França i Andalusia i el País Valencià. La seva estada, amb l’allotjament i la manutenció, és finançada des del mes de novembre fins al mes de setembre per fons europeus. Sant Tomàs és un dels tres centres catalans que participa en aquest tipus de voluntariat internacional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article