L’Ajuntament de Barcelona ofereix 227 refugis climàtics per fer front a les altes temperatures

Es tracta d’equipaments interiors i exteriors amb “espais per seure, aigua i informació”


L’Ajuntament de Barcelona ofereix 227 refugis climàtics per fer front a les altes temperatures, 30 més que l’any passat. Així ho ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, des de la Fàbrica del Sol, que és un dels refugis de la ciutat. Aquests equipaments poden ser interiors o exteriors, però han de garantir “espais per seure, aigua a disposició i informació”, segons Bonet. La tinenta ha concretat que la majoria són equipaments municipals i que enguany s’han afegit escoles bressol, biblioteques i museus. Aquest Pla de Calor del consistori també afegeix altres mesures, com la instal·lació de pèrgoles per oferir espais d’ombres o la protecció dels treballadors del carrer.

En aquesta línia, Bonet també ha dit que en dies feiners un 97% dels barcelonins tindran accés a un refugi en menys de deu minuts de la seva llar. En festius i caps de setmana, serà un 75% de la ciutadania. “N’hi ha per tota la ciutat i el que fem és donar la màxima cobertura”, ha assegurat la tinenta. Pel que fa als horaris d’obertura, aquests estan subjectes a cada equipament, per tant, poden variar segons l’espai. Per a consultar-los, caldrà trucar al 010 o buscar la informació al web de l’Ajuntament o en els fulletons repartits pels districtes.

El consistori també ha assenyalat que l’accessibilitat és un dels “grans compromisos” del pla, per això tots els refugis són aptes per a persones amb mobilitat reduïda. De la mateixa manera, els equips d’espai públic i el CUESP s’encarregaran de les tasques informatives cap a les persones sense llar, al mateix temps que faran seguiment del seu estat davant els riscs associats a altes temperatures.

En els espais interiors, hi haurà llocs per seure, aigua, ventalls i informació. D’altra banda, en els exteriors l’Ajuntament garanteix “una vegetació frondosa, zones d’ombra, bancs i fonts”. “L’objectiu és poder seure i descansar, i que les persones més sensibles a la calor es puguin aïllar”, ha asseverat Bonet.

Altres mesures preventives del ‘Pla Calor’

A tota aquesta xarxa, segons Bonet, s’hi afegeixen d’altres mesures, com la instal·lació de vint pèrgoles generadores d’energia que “ofereixen espais d’ombra”. Així mateix, l’Ajuntament també proporciona mesures de protecció pels treballadors municipals de carrer, com avançaments de torn per evitar “zones de màxima insolació” o elements de protecció solar. “Tot això ho fem acompanyat d’un dispositiu d’atenció a les persones coordinat des del CUESP”, ha explicat la tinenta.
L’Ajuntament ha apuntat que totes aquestes mesures “només funcionen si la gent les coneix”, per tant, “la tasca de pedagogia és important”. “Cada vegada hi ha més gent que coneix el servei, però no les persones que realment el necessiten”, ha reblat Bonet. Per això, el consistori posarà anuncis a les pantalles del metro i informació tant a les farmàcies, com els CAPS, on es reuneixen les persones més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article