Un nou sistema per processar cèl·lules CAR-T més ràpid pot reduir el temps del tractament de càncer

Un estudi del VHIO ha revelat una taxa de resposta d’entre el 75% i el 80% en pacients amb limfoma no Hodking B


Investigadors del Grup d’Hematologia Experimental del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han desenvolupat una tecnologia per fabricar cèl·lules CAR-T de manera més ràpida i eficaç, una teràpia innovadora per tractar el càncer.

L’avenç obre la porta a reduir fins als deu dies de mitjana el temps que passa des que s’extreuen les cèl·lules del malalt fins que es lliura el producte final al centre on es realitza la teràpia. Els responsables de l’estudi han apuntat que els resultats en models preclínics i els que es deriven del primer assaig dut a terme en pacients amb limfoma no Hodking B, han demostrat que les cèl·lules fabricades amb el nou sistema presenten més activitat antitumoral i una taxa de resposta d’entre el 75 i el 80%.

El CAR-T és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en què el pacient esdevé el seu propi donant. El procediment consisteix en extreure cèl·lules del sistema immunitari dels malalts, modificar-les genèticament perquè puguin atacar els tumors i tornar-les a introduir en el pacient. 

Malgrat que aquest tipus de tractament ha demostrat una eficàcia sense precedents en pacients amb diferents tumors malignes, els especialistes reconeixen que presenta algunes limitacions. Segons el doctor Pere Barba, director del Programa de Teràpies Avançades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del Grup d’Hematologia experimental del VHIO, el procés per processar aquestes cèl·lules triga entre 20 i 25 dies, un temps que “per a alguns pacients de tumors molt agressius és massa”.

A banda, el procés d’amplificació de la població de cèl·lules CAR-T suposa que s’han de dividir molt i molt ràpid, per això les cèl·lules quan arriben al pacient estan exhaustes, cosa que en pot comprometre l’eficàcia”.

A més, la fabricació tradicional de cèl·lules T amb CAR requereix un cultiu cel·lular prolongat durant el qual s’expandeix la població cel·lular. “La tecnologia de la nova plataforma T-charge no requereix aquesta fase d’expansió, per la qual cosa es redueix el temps de creació de la mateixa CAR-T a menys de dos dies”, ha explicat Barba. “A més en no estar tant de temps exposades a citocines aquestes cèl·lules no estan tan cansades i són més eficaces”, ha assegurat.

Resultats eficaços i esperançadors

En models preclínics de ratolins els investigadors han demostrat que les cèl·lules CAR-T processades amb la tecnologia T-charge presentaven més activitat antitumoral que les CAR-T fabricades de forma tradicional. Aquests resultats, han avalat la posada en marxa d’un assaig clínic fase I en pacients amb limfoma no Hodking B. 

“Hem comprovat que en dosis 25 vegades més baixes que a la teràpia CAR-T aprovada per a aquest tipus de tumors, el tractament amb cèl·lules CAR-T processades amb T-charge mostrava una seguretat general prometedora i una taxa de resposta d’entre el 75 i el 80% a més de preservar el fenotip de les cèl·lules T”, ha detallat Barba. L’estudi ha estat publicat a la revista Cancer Discovery.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article