Llevadores catalanes demanen replantejar els protocols del part induït

Creen una guia sobre aquesta pràctica i recorden que dobla el risc de cesària i augmenta el de part instrumentalitzat


L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) demana replantejar els protocols del part induït i que el sistema sanitari proporcioni un millor seguiment del final de l’embaràs. Així ho apunta una guia informativa sobre aquesta pràctica que sota el títol Inducció mèdica en el part, alerta que a Catalunya aquest procediment s’usa en el 34,2% dels naixements, una xifra que triplica el 10% recomanat per l’OMS. El document inclou una bateria de preguntes que les usuàries poden formular als professionals, repassa els riscos associats a la tècnica i dissecciona els motius més habituals que s’al·leguen per dur-la a terme. A més, assenyala que la inducció dobla el risc de cesària i augmenta un 50% el de part instrumentalitzat.

El document alerta que les induccions no han d’aplicar-se de manera rutinària per posar fi a embarassos múltiples, amb bebès de natges, mares amb diabetis gestacional, bossa amniòtica trencada o embarassos de més de 40 setmanes, entre altres situacions. Per contra, apunta que ha de reservar-se a situacions amb una clara indicació mèdica en la qual els beneficis esperats superin els potencials danys, com la preeclàmpsia, la colèstasi no controlada, patologies amb presència d’anticossos o malalties no tractables abans del part.

Les autores reclamen que el sistema sanitari proporcioni un seguiment més acurat del final de l’embaràs, valorant el benestar fetal i matern de manera individualitzada per millorar els resultats i la satisfacció materna. A més, recorden la importància del suport emocional durant tot el procés de decisió i el respecte als desitjos dels progenitors una vegada hagin estat informats de les possibles opcions.

Riscos associats

La presidenta d’ALPACC, Inma Marcos, assenyala la importància de limitar les induccions a les estrictament necessàries: “Un part induït presenta molts més riscos per a mare i bebè, pitjor experiència personal per a la família i un cost major per al sistema sanitari, especialment greu en els casos que podrien evitar-se”, afegeix.

Alhora, apunta que l’evidència científica mostra que les induccions doblen el risc de cesària i augmenten fins a un 50% el de part instrumentalitzat. A més, incrementa el risc d’hemorràgia postpart, l’hospitalització materna perllongada, una puntuació inferior a set al test d’Apgar –que valora l’estat del nounat en els primers minuts de vida–, el risc de ruptura i d’hiperestimulació uterina i la possibilitat de distrès respiratori neonatal, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article