Quatre Camins engega la primera sala d’estimulació multisensorial per a reclusos amb diversitat funcional 

L’eina permetrà als professionals que hi treballen aprofundir en la millora dels tractaments


El Departament d’Atenció Especialitzada (DAE) del Centre Penitenciari Quatre Camins compta amb un recurs terapèutic més: una sala d’estimulació multisensorial (SEM). Es tracta d’una eina especialment eficaç per a reclusos amb diversitat funcional i conductes relacionades amb trastorns de salut mental o d’addiccions, que permetrà als professionals que hi treballen aprofundir en la millora dels tractaments.  Es tracta de l’únic mòdul per a persones amb discapacitat intel·lectual de tot Catalunya.

Amb la implementació de la sala d’estimulació multisensorial, els professionals del centre podran aprofundir en la millora i adaptació dels tractaments específics per a la població penitenciària. S’avaluaran, mitjançant indicadors, les millores en la conducta dels usuaris que utilitzin la SEM en relació amb les necessitats especials que majoritàriament presenten. El desenvolupament autònom de les activitats de la vida diària, la capacitat comunicativa i de relacions socials sense conflictes, l’ús de les tecnologies de forma adaptada, la necessitat de crear un entorn de seguretat i de confort lliure d’estrès, i altres necessitats relacionades amb la salut, educatives, sociolaborals, socioafectives i d’ocupació del temps d’oci en són alguns exemples. 

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han visitat aquesta setmana la unitat especialitzada de Quatre Camins, l’únic mòdul per a persones amb discapacitat intel·lectual de tot Catalunya. Ubasart ha posat en valor “la tasca dels professionals que treballen dia a dia amb perfils d’extrema complexitat en un entorn de reclusió”. “Aquí tenim un repte important. Si en el cas d’interns ordinaris l’aposta pel medi obert és una prioritat, en el cas de persones amb discapacitat intel·lectual també hem de ser capaços de dissenyar tractaments personalitzats sense perdre l’objectiu de la reinserció. El repte és majúscul”, ha afirmat. 

Per la seva banda, el conseller Campuzano ha destacat la necessitat de “treballar per la detecció de la discapacitat intel·lectual o el trastorn de conducta en els procediments policials i judicials”. El titular de Drets Socials també veu necessari “reforçar la reinserció a la societat amb els suports adequats i especialitzats. Garantir tots els drets a la ciutadania també passa per aquí”, ha assegurat.

Una millora de la qualitat de vida 

El DAE va ser creat el juny del 2013 per atendre les persones amb discapacitat intel·lectual que ingressen a presó. Des de llavors, han passat per les seves instal·lacions 170 interns diferents. La seva creació respon a la necessitat de proporcionar un entorn protegit a aquests interns, amb dificultats d’adaptació al medi penitenciari, especialment fràgils davant la manipulació i amb dificultats per resoldre conflictes pels seus problemes de comunicació i conducta.  

Actualment, 32 interns viuen en el mòdul d’atenció especialitzada, que funciona com una comunitat terapèutica, en què els interns entren de manera voluntària. Participen en activitats grupals, com ara programes de drogodependències, activitats escolars i d’estimulació cognitiva, teràpia assistida amb gossos, tallers d’inserció laboral o taller d’habilitats per desenvolupar una vida autònoma a la llar. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article