Les universitats comptaran amb un cens únic per centralitzar les denuncies d’abusos sexuals i laborals

El curs arrencarà amb la creació de 2.684 noves places a graus i màsters universitaris i l’estabilització de 256 professors associats


El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha anunciat la creació d’un cens únic per centralitzar i controlar les denúncies d’abusos sexuals i laborals dels centres universitaris catalans. Vehiculat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, els responsables de l’àmbit d’Igualtat de cada centre hi bolcaran la informació de cada cas.

L’objectiu de la mesura és garantir el compliment dels processos d’acord amb els mecanismes que cada universitat hagi decidit aplicar en el protocol guia del centre. La mesura es posarà en marxa el curs vinent. Les universitats públiques ja s’han sumat al protocol, i el conseller espera que les privades també ho facin.

Nadal ha apuntat en una roda de premsa per presentar les novetats del curs vinent que aquesta oficina permetrà un “aïllament” dels casos i assegurarà que els sistema no es “contamini”. “La proliferació de casos no ha d’afectar negativament la reputació de la universitat, sinó que si es respon de manera adequada, amb les sancions pertinents és el millor mecanisme per deixar clar quines pomes són sanes i quines estan podrides”, ha explicat Nadal.

Creació de 2.684 noves places a graus i màsters universitaris

D’altra banda, el conseller ha avançat la creació de 500 noves places del màster universitari de formació de professorat de secundària, batxillerat, formació professional i ensenyament d’idiomes. Amb aquest canvi, el Govern espera que es pugui arribar a assolir el voltant del 70% de la demanda total. Enguany només es va cobrir el 57% de la demanda.

A més, el curs vinent hi haurà 146 noves places a Medicina, que es repartiran de manera desigual al territori. Nadal ha recordat també la implementació de 600 places noves d’Infermera anunciades pel curs vinent.

Estabilització de 256 professors associats

D’altra banda, Nadal també ha manifestat que a dia d’avui ja s’han contractat 256 nous professors permanents a les universitats catalanes. “Quatre de les set universitats públiques ja ha rebut la transferència de diners per a estabilitzar professors associats”, ha afirmat Nadal. En aquest sentit, el conseller deixa a mans dels centres la incorporació de la totalitat del professorat, que pot ser que s’incorpori al gener. Dels docents contractats, 215 s’incorporaran a l’inici del curs vinent.

Consolidació de preus a la baixa als graus universitaris

Els estudis de grau s’han rebaixat fins a 1.200 euros el curs i, en cas dels màsters, les rebaixes aplicades signifiquen un estalvi de més de 2.200 euros respecte al curs 2016-2017. A Catalunya, els preus dels graus, tant amb experimentalitat alta com baixa, i dels màsters universitaris se situen a la mitjana de l’Estat, i per sota de Madrid.

Per altra banda, l’eliminació dels recàrrecs en segons titulacions suposarà un estalvi de més de 400 euros en les titulacions de grau i màsters habilitants, i superior als 650 euros en la resta de màsters.

Avenç en la “materialització pràctica” dels drets lingüístics

Nadal també ha explicat que de cara al curs vinent hi haurà un avenç en la “materialització pràctica” dels drets lingüístics dels estudiants. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “podran acudir a una bústia de denúncia” i formalitzar la seva queixa. Aquesta iniciativa s’emmarca dins el pla d’enfortiment del català. Segons Nadal, l’objectiu és dotar a cada alumne de la capacitat d’exigir el compliment de la llengua de docència en el moment de matriculació.

Per promocionar el català entre els professors estrangers a Catalunya, el departament seguirà en contacte amb l’institut Ramon Llull per oferir cursos de català. “Estem fent manuals d’orientació lingüística que hem ofert directament a la universitat”, ha assenyalat Nadal, a més. El departament continuarà oferint ajuts a les tesis doctorals en català de fins a 800 euros per tesi defensada. Nadal ha apuntat que el 63% dels professors universitaris a Catalunya han acreditat tenir el C1 de català, és a dir, 14.170 docents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article