La Barnahus ha atès 697 casos de violència sexual a infants i adolescents des que va obrir l’any 2020

Cada dia i mig entra al centre un cas d’abusos sexuals a infants


La Barnahus de Tarragona ha atès quasi 700 casos d’infants i adolescents víctimes de violència sexual des que va obrir l’any 2020. Concretament, el primer any en va atendre 106; el 2021, 197; el 2022, 264 i el 2023 la xifra és de 130 fins al 30 de juny. Mentre que en els primers anys de funcionament de la Barnahus la detecció de casos va anar augmentant, la previsió és que aquesta xifra s’estabilitzi i que es tanqui l’any 2023 amb dades similars a les de l’any 2022. 

Durant aquests tres anys, els casos atesos han estat recents i també casos que van passar fa temps, però que ara les víctimes han fet el pas de denunciar. Pel que fa a l’origen dels casos atesos, el 50% s’han produït en l’àmbit extrafamiliar i l’altra meitat en l’intrafamiliar. La majoria d’infants atesos són nenes (90%) mentre que els nens representen un 10%.  

La Barnahus és un projecte desenvolupat per la Unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual que resulta pionera, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol. Té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant l’actuació d’un equip de professionals format per psicòlegs i treballadors socials. A més, també compta amb professionals que s’hi desplacen quan cal per a evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin d’anar fins a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos, com la comissaria, el jutjat, el servei d’infància o el centre mèdic. 

Aquest dijous 6 de juliol, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha visitat el centre junt amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, qui ha felicitat el Govern per l’iniciativa i l’ha qualificat com a “imprescindible”. “Aquest projecte està permetent que una realitat tan dramàtica com els abusos sexuals contra nens i nenes al Camp de Tarragona estigui emergint”, ha dit el conseller Campuzano. També ha destacat el “doble objectiu” que està complint Barnahus: l’acompanyament integral de les víctimes i la detecció de casos d’abusos sexuals a infants. 

La Generalitat vol estendre el model de la Barnahus arreu del territori i té previst obrir 12 unitats més de cara a la tardor a Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Girona, Vilanova i la Geltrú, El Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Terrassa, Mataró i Manresa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article