La durada, el grau i l’edat d’inici del sobrepès estan relacionats amb el risc de patir fins a 18 tipus de càncer

Un estudi afegeix cinc càncers més que fins ara no hi estaven associats, com la leucèmia


Un nou estudi conclou que el sobrepès i l’obesitat durant l’edat adulta primerenca (dels 18 als 40 anys) podrien estar relacionats amb fins a 18 càncers, cinc més del que es pensava.

Els resultats de l’estudi, liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), van revelar que com més llarg és el temps, més gran és el grau i més jove és l’edat de sobrepès i obesitat, més gran és el risc associat de desenvolupar 18 càncers diferents. Segons aquesta recerca, la leucèmia, el limfoma no Hodgkin i els càncers de cap, coll i bufeta s’afegeixen a d’altres 13 tipus de càncer que ja s’associaven amb un índex de massa corporal elevat.

Aquest gran estudi sobre 2.645.885 individus catalans va analitzar l’estat de l’índex de la massa corporal de les persones (IMC) al llarg de la seva vida en lloc de centrar-se en una mesura puntual de l’IMC. En la recerca, publicada a la revista Nature Communications, hi va col·laborar l’Agència per a la Recerca en Càncer (IARC en les seves sigles en anglès). Les proves prèvies del Fons Mundial d’Investigació del Càncer havien relacionat el sobrepès i l’obesitat amb almenys 13 càncers diferents. Alguns dels nous càncers que l’estudi ha trobat que podrien estar relacionats amb el sobrepès són la leucèmia i el limfoma no Hodgkin, i entre persones que no han fumat mai, els de cap i coll i bufeta.

Després de nou anys de seguiment, 225.396 participants van ser diagnosticats de càncer.  De fet, un dels objectius de l’estudi era avaluar si en el curs de la vida, les exposicions relacionades amb l’adipositat són factors de risc de càncer més rellevants que un mesurament puntual de l’IMC. Aquests resultats posen de manifest la importància d’implementar estratègies per prevenir el càncer basades en l’atenció primària, amb un enfocament per prevenir i reduir el sobrepès precoç i l’obesitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article