Les patologies produïdes per la calor estan “molt infradiagnosticades”, segons alerta l’Hospital Clínic

Beure aigua, refrescar-se i buscar l’ombra, alguns dels consells per evitar els cops de calor


L’Hospital Clínic ha alertat que les patologies produïdes per la calor estan “molt infradiagnosticades”. Així ho ha explicat aquest dilluns la internista de l’Àrea d’Urgències Elisenda Gómez-Angelats, que ha apuntat que l’any 2022 l’hospital va reportar 12 casos de cops de calor. L’estiu passat 120 pacients amb simptomatologia atribuïble a la calor van ser atesos a tota Catalunya, i a Espanya es van registrar 4.700 morts atribuïbles a les altes temperatures. La doctora ha apuntat que la xifra d’afectats ha augmentat els últims anys no només perquè la població està més envellida i té més patologies prèvies, sinó també pel canvi climàtic. Beure aigua, refrescar-se i buscar l’ombra, alguns dels consells per evitar els cops de calor.

A banda de la simptomatologia derivada dels cops de calor clàssics, és a dir, persones que arriben a l’hospital amb 40 graus de febre i gairebé en coma, hi ha una sèrie de símptomes que apareixen 24 o 48 hores abans i que és important revertir. En aquest sentit, Gómez-Angelats ha dit que cal estar alerta quan es produeixi una sudoració abundant, mal de cap, rampes o, fins i tot, nàusees o diarrea.

En aquest sentit, la doctora ha apuntat que el més important és refrescar-se amb un ventilador, aire condicionat o amb un bany d’aigua freda i hidratar-se. En cas que els símptomes no desapareguin, recomana trucar als serveis d’emergències mèdiques.

Infants i persones d’edat avançada, els més vulnerables

Gómez-Angelats ha explicat les persones d’edat avançada i els infants són les més vulnerables, ja que els primers tenen el sistema termoregulador “atrofiat” i els segons, en desenvolupament.

“Després de 24 o 48 hores de l’inici de l’onada de calor, comencem a veure que gent gran i amb patologia prèvia no ve pel cop de calor sinó per un esgotament per calor”, ha assenyalat Gómez-Angelats, que ha explicat que de vegades els símptomes produïts per la calor es confonen amb els de la pròpia malaltia.

“El que intentem és identificar per què es descompensen els malalts” i posar-hi aturador, ha dit la doctora, i ha alertat que en cas contrari, el malalt “acabarà amb un cop de calor clàssic”. “Veiem molts malalts que quan arriben a urgències comencen a recuperar-se perquè hi ha aire condicionat”, ha assenyalat, “però com que tenen una patologia prèvia pensen que això ho fa la malaltia, però és la calor”.

La doctora ha subratllat la necessitat d’evitar les hores de màxima exposició solar, entre les 12 i les 16 hores, i ha recomanat fer exercici a primera hora del matí o última hora de la tarda, ja que les temperatures són més suaus i és més fàcil trobar zones d’ombra, així com una hidratació regular i utilitzar roba lleugera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article