Un estudi obre la porta a l’estimulació cerebral com a alternativa en casos complexos d’esquizofrènia i trastorn bipolar

La investigació observa una resposta terapèutica en tres dels quatre pacients participants en la investigació pilot


Un estudi obre la porta a l’estimulació cerebral profunda com a alternativa eficaç per a casos complexos d’esquizofrènia i trastorn bipolar. Es tracta d’un estudi liderat per investigadors del Clínic Barcelona – IDIBAPS que constata que el procediment neuroquirúrgic amb un neuroestimulador —que envia impulsos elèctrics al cervell— millora els símptomes d’aquest tipus de pacients. En el treball, liderat per l’investigador Miquel Bioque del grup IDIBAPS Esquizofrènia, hi han participat quatre pacients amb esquizofrènia i trastorn bipolar resistents al tractament.

Segons Bioque, després d’un any de seguiment, s’ha observat una resposta terapèutica “notable i estable” en dos dels quatre pacients mentre que el tercer va mostrar un alleujament “rellevant” dels símptomes clínics. En canvi, el quart no va respondre de manera significativa.

Per consegüent, les sessions de teràpia electroconvulsiva de manteniment que seguien els quatre participants es van poder interrompre en els tres casos amb resposta i els bons resultats també van permetre reduir part del tractament farmacològic.

El nombre reduït de pacients inclosos en l’estudi, els diferents diagnòstics o la curta durada del seguiment són algunes de les limitacions que admeten els investigadors i és un fet que requerirà continuar amb la línia de recerca.

Elèctrodes com a estratègia terapèutica

Al voltant d’un 30% de les persones amb esquizofrènia i d’un 15% de les persones amb trastorn bipolar no responen adequadament als fàrmacs. Davant d’això, l’equip de psiquiatria del Clínic Barcelona – IDIBAPS es va posar a treballar en un estudi pilot per avaluar els efectes de l’estimulació cerebral com a estratègia terapèutica.

L’estimulació cerebral profunda és un procediment neuroquirúrgic que implica la col·locació d’un dispositiu mèdic anomenat neuroestimulador, que envia impulsos elèctrics a zones específiques del cervell, a través d’elèctrodes.

En el cas dels quatre pacients participants en l’estudi, els elèctrodes es van col·locar en àrees del cervell diferents segons els símptomes, afectius o psicòtics, que presentava cada cas i l’evolució. Així mateix, les característiques de l’estímul elèctric també es van adaptar a cada pacient, assenyala Eduard Vieta, cap del grup IDIBAPS Trastorns bipolars i depressius, del Servei de psiquiatria i psicologia del Clínic Barcelona.

A més de fer un seguiment psiquiàtric i quirúrgic intensiu durant un any per avaluar l’eficàcia i la seguretat de la tècnica, els investigadors varen monitorar als pacients a través d’una aplicació mòbil i un dispositiu portàtil. L’aplicació recollia els símptomes de l’estat d’ànim, mentre que el dispositiu registrava l’activitat física i els patrons del son.

A tot el món, més de 160.000 pacients han estat tractats amb aquesta tècnica de diferents patologies cerebrals, principalment per trastorns neurològics, com trastorns del moviment o epilèpsia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article