Esmorzar i sopar aviat pot reduir el risc de desenvolupar diabetis de tipus 2, segons un estudi

Menjar cinc vegades al dia s’associa a una menor incidència de la malaltia


Esmorzar aviat pot reduir el risc de desenvolupar diabetis de tipus 2, segons un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global. Esmorzar després de les 9 del matí augmenta un 59% el risc de desenvolupar aquest tipus de diabetis.

L’estudi, en el qual han participat més de 100.000 persones de França, ha conclòs que es pot reduir el risc de tenir diabetis modificant l’alimentació i l’hora de fer els àpats, ja que la diabetis tipus 2 s’associa amb factors de risc modificables com ara una dieta poc saludable, la inactivitat física o el tabaquisme. L’equip investigador ha apuntat també que sopar després de les 10 de la nit augmenta el risc, mentre que menjar amb més freqüència, unes cinc vegades al dia, el redueix.

L’estudi ha assenyalat que el dejuni només resulta beneficiós si es fa esmorzant aviat, abans de les 8 del matí, i sopant aviat. Va ser aquest mateix equip investigador que va confirmar que sopar d’hora suposa un menor risc de desenvolupar càncer de mama o de pròstata.

“L’horari dels àpats exerceix un paper clau en la regulació dels ritmes circadiaris i el control de la glucosa i els lípids”, ha afirmat l’autora de l’estudi, la investigadora Anna Palomar-Cros, que ha explicat la metodologia de seguiment dels voluntaris. Per mitjà d’un registre en línia, els participants indicaven què havien menjat i begut durant el dia i a quines hores al llarg de tres dies no consecutius.

L’equip investigador va fer una mitjana del registre de dieta dels dos primers anys de seguiment, i va avaluar l’estat de salut de les persones al llarg de set anys de mitjana. Durant l’estudi es van donar 963 nous casos de diabetis de tipus 2. El risc de desenvolupar la malaltia va ser significativament major en el grup de persones que esmorzaven habitualment després de les 9 del matí, comparat amb les que esmorzaven abans de les 8 del matí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article