Més de 1.700 professionals rebran formació per prevenir les violències masclistes en entorns d’oci

El Govern impulsa la campanya #ElMasclismeNoFaFesta per reforçar el consentiment, el respecte i la diversitat


Igualtat i Feminismes intensifica la prevenció de les violències masclistes en l’oci i els espais públics davant l’increment d’activitats multitudinàries com concerts i festes majors durant l’estiu.

Per segon any consecutiu, la conselleria està impulsant formacions adreçades a les plantilles dels ens locals i les entitats que gestionen els Punts Liles, per millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci i l’espai públic. En conjunt, es formarà a més de 1.700 persones i s’arribarà a 150 municipis d’arreu de Catalunya. Paral·lelament, les conselleries de Cultura i Igualtat i Feminismes han posat en marxa la campanya #ElMasclismeNoFaFesta, per reforçar el consentiment, el respecte, el sentiment comunitari i la diversitat en els entorns d’oci.

L’objectiu d’aquestes formacions és que el personal d’espais i esdeveniments amb volums de públic importants tinguin les eines per detectar les violències masclistes que es puguin produir, fer una primera atenció adequada i activar els circuits, recursos i serveis necessaris per fer front a la situació. Les formacions posen el focus especialment en les violències sexuals que son les més invisibilitzades.

D’una banda, es formarà als equips professionals dels ens locals i les entitats que gestionen punts liles. Els continguts d’aquesta segona edició es divideixen en tres blocs temàtics. El primer bloc ofereix una aproximació a les violències masclistes en els espais d’oci i espai públic i les possibles estratègies de prevenció i d’actuació. El segon se centra, específicament, en l’assessorament per a la creació i millora del funcionament dels punts liles. I en el tercer bloc es treballen casos pràctics perquè tot el personal implicat sigui capaç d’atendre els casos de la millor manera possible i activar els circuits i serveis corresponents.

A més, aquest any com a novetat important es realitzaran diverses sessions especials dirigides a personal i organitzadors de grans esdeveniments i espais que concentren grans volums de públic com centres comercials, festes populars o festivals.

El masclisme no fa festa

Respecte #ElMasclismeNoFaFesta, és una iniciativa que posa el focus en la cultura del consentiment, el respecte, la comunitat i la diversitat de les relacions interpersonals que es donen en un context festiu i lúdic com poden ser les festes populars, els concerts o els festivals.

La campanya consta de diferents materials comunicatius que es posen a disposició dels organitzadors dels esdeveniments perquè difonguin entre el públic assistent el missatge de les festes amb consentiment, respecte, diversitat i en comunitat. Entre els materials de suport, hi ha uns àudios informatius que es podran emetre abans dels esdeveniments. El missatge recorda que, per garantir que totes les persones gaudeixin de la festa, és imprescindible que sigui un espai lliure de violències. Es recorda també que hi ha un punt lila, on es pot buscar suport i assessorament en cas de viure o veure qualsevol situació de violència masclista o LGTBIfòbica.

Igualment, s’ha dissenyat una guia pel personal tècnic d’aquests esdeveniments culturals, concerts i festivals, que es pot enviar per missatgeria mòbil i que vol contribuir a erradicar les actituds masclistes que es puguin produir en entorns com els controls d’accés, les barres o darrera els escenaris, entre d’altres.

Cinc milions d’euros en polítiques de prevenció

Finalment, i tal i com va avançar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en el darrer plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista el 24 de maig de 2023, el Govern impulsarà, a finals d’estiu, una convocatòria de subvencions per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal, comarcal i mancomunal.

A més de rebre el finançament, els ens sol·licitants comptaran també amb una guia d’acompanyament per al disseny i implementació de polítiques de prevenció de les violències masclistes. La guia fixarà estàndards de qualitat i proporcionarà recomanacions per desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori i puguin perdurar en el temps.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article