Impulsen un programa pilot per garantir l’èxit dels joves tutelats i extutelats universitaris

‘Amb-Èxit-Ed’ oferirà informació, acompanyament i suport econòmic als participants abans i durant els seus estudis superiors


La Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Departament de Drets Socials han impulsat el programa ‘Amb-Èxit-Ed’ amb l’objectiu de facilitar l’accés dels joves tutelats i extutelats a la universitat i, un cop hagin accedit, garantir que desenvolupin i finalitzin els seus estudis amb èxit. El programa s’iniciarà de forma pilot el curs 2023-24 i comptarà amb una fase informativa, suport econòmic i orientació universitària. La iniciativa es basa en estudis que han dut a terme les investigadores Carme García Yeste i Regina Gairal, els quals demostren que l’aplicació d’actuacions educatives d’èxit vinculades a les altes expectatives aconsegueixen superar una situació desigual de partida.

Segons dades del Departament de Drets Socials, a l’Estat només hi cursen estudis universitaris el 4% dels joves tutelats, quan el percentatge de població adulta amb estudis superiors és de gairebé el 40%. Les desigualtats que afronten els adolescents tutelats quan han d’iniciar estudis superiors en comparació a la resta de joves i les baixes expectatives acadèmiques són alguns dels factors que dificulten l’accés a la universitat dels nois i les noies que es troben al sistema de protecció a la infància.

Per tal de revertir aquesta tendència, el programa ‘Amb-Èxit-Ed’, mitjançant la URV i el Servei d’Atenció a la Infància i Adolescència de Tarragona, informarà els adolescents tutelats a partir de quart d’ESO, així com als educadors i altres professionals implicats en el seu seguiment, sobre els itineraris per arribar a la universitat. Una vegada accedeixin a la URV, tindran el suport de professorat referent de cada titulació, el qual serà format per atendre’ls amb coneixement sobre el seu context social. 

D’altra banda, la URV oferirà suport econòmic a l’alumnat per cobrir les despeses de menjar i material per a fer pràctiques. També comptaran amb el suport dels tècnics d’orientació universitària per resoldre els procediments administratius i accedir als serveis de la universitat, i, al llarg dels propers anys, el programa preveu que s’involucrin estudiants dels darrers cursos per iniciar un programa de mentoratge entre alumnat del mateix grau. 

Per tal de participar en el programa, els joves tutelats i extutelats hauran de presentar-se al 75% de les assignatures matriculades i aprovar un nombre de crèdits igual o superior a la mitjana de crèdits aprovats pels estudiants del seu curs i titulació.

Segons les dades de preinscripció universitària, 36 joves que estan o han estat al sistema de protecció de l’Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET) de la DGAIA seran estudiants universitaris de nou accés el proper curs, 28 d’ells a través del sistema de reserva de places impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article