Una investigació pionera analitzarà l’impacte del canvi climàtic en la salut de les persones

El Servei Meteorològic de Catalunya i Mútua Terrassa extrauran indicadors científics per millorar la qualitat de vida dels pacients crònics


El Servei Meteorològic de Catalunya i la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa han signat un conveni de col·laboració per estudiar la incidència dels canvis en les condicions meteorològiques, arran del canvi climàtic, en la salut de les persones.

L’objectiu de la iniciativa, la primera d’aquestes característiques arreu de l’Estat, és extreure indicadors científics que permetin anticipar-se i incidir en la millora de la salut de les persones que presenten malalties cròniques prevalents. En el projecte hi participen dos centres universitaris de referència en aquest àmbit com són la Rovira i Virgili i la Politècnica de Catalunya.

El Servei Meteorològic de Catalunya subministrarà a MútuaTerrassa totes les dades meteorològiques necessàries per a l’estudi, gràcies a la densa xarxa d’estacions meteorològiques —gairebé 200— que gestiona arreu del país, i posarà al servei del projecte el seu know how en tractament de sèries i en validació i homogeneïtzació de dades.

Per assolir l’objectiu, el conveni contempla dur a terme dos estudis. Un d’ells tindrà un enfocament retrospectiu, en el marc del qual s’analitzaran les dades sanitàries i climàtiques dels darrers 15 anys a l’àrea d’influència de MútuaTerrassa, emprant tècniques de big data i intel·ligència artificial. Aquest exercici permetrà definir les persones i malalties més susceptibles al canvi climàtic, així com les circumstàncies meteorològiques amb major impacte en la salut. També es realitzarà el càlcul dels algoritmes de relació entre les malalties cròniques i l’escenari climàtic.

En el segon estudi, s’acompanyaran grans grups de pacients de forma prospectiva i s’integrarà informació clínica, mediambiental i climàtica. D’aquesta manera, mitjançant l’aprenentatge previ i les noves informacions, es generarà una eina tecnològica que permetrà adaptar el sistema sanitari al canvi climàtic generant recomanacions anticipades per a pacients (podran rebre una atenció personalitzada i adequada al moment de l’any, les condicions meteorològiques i la seva pròpia patologia), professionals de la salut (disposaran d’informació en temps real en relació als pacients més vulnerables en funció de les condicions meteorològiques i la seva malaltia) i gestors de salut (comptaran amb informació objectiva i en temps real que permetrà dimensionar i gestionar els recursos de forma adient d’acord amb les circumstàncies meteorològiques).

A aquesta unió de coneixements i tecnologies que proporcionarà una resposta precoç i precisa, s’hi afegiran els estudis de biomarcadors a través de la metabolòmica i l’epigenòmica amb la potencial elaboració de tecnologies diagnòstiques i de baix cost que permetran identificar i fer seguiment d’aquelles persones més susceptibles a les diferents circumstàncies climàtiques i mediambientals, adoptant estratègies de protecció de les mateixes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article