Un miler d’interns participen de l’escola d’estiu dels centres penitenciaris per seguir-se formant durant les vacances

Un 79% dels reclusos de les presons catalanes no tenen acreditada l’educació obligatòria


Un miler d’interns dels nou centres penitenciaris de Catalunya participen de l’escola d’estiu impulsada pels Departaments de Justícia i Educació per tal de reforçar la formació dels reclusos durant les vacances.

48 docents imparteixen tres mòduls (lectoescriptura i llengües, TIC i el graduat d’ESO), entre el 3 de juliol i el 31 d’agost. A les presons catalanes hi ha un 79% d’interns que no té acreditada l’educació obligatòria, una diferència de més de 36 punts respecte a la resta de població.

En una visita a les aules del centre penitenciari de Mas d’Enric (el Catllar), la consellera d’Educació, Anna Simó, ha destacat que el projecte “representa una segona oportunitat per als alumnes. No té cap sentit interrompre la formació per vacances”.

Els cursos són voluntaris i des d’Educació han assegurat que tots els interns que han demanat inscriure’s, ho han pogut fer. Tot i això, dels gairebé 5.000 reclusos que segueixen la formació durant l’any ordinari, només un miler s’hi ha apuntat durant el període estival. La consellera d’Educació ha indicat que és un “reforç acadèmic, cultural i lúdic”, i que les activitats estan “adaptades” a la població penitenciària.

Un dels interns, Roberto Carlos, ha subratllat la importància d’aquesta formació estiuenca comentant que va “molt bé pel reforç”. El pres ha dit que “no hi ha comparació” amb el període d’escolarització obligatòria a les escoles. L’intern és conscient que hi ha “alumnes complicats” a la presó, i per això ha destacat que els professors “tenen paciència”. “Aquí t’ensenyen bé”, ha elogiat als docents.

Alumnes motivats

Els mestres formen part de la borsa d’Educació i han rebut una formació específica per posar-se al capdavant dels reclusos. Aquest model ja s’havia aplicat en anys anteriors als centres penitenciaris de joves, i aquest 2023 s’ha implementat a la resta de presons catalanes, tant als mòduls d’homes com als de dones. El Dani, un dels professors, ha apuntat que els alumnes són “molt agraïts” i estan “molt motivats”. És una experiència “divertida i enriquidora”, ha afirmat. En una altra línia, el Dani ha destacat que al sistema educatiu penitenciari hi ha “més llibertat” que a l’escola ordinària perquè en una sola aula hi ha “infinitat de nivells”. “És un repte”, ha remarcat.

La consellera d’Educació ha insistit que aquesta iniciativa educativa “aporta benestar personal, empoderament, reforç positiu i assertivitat”. En la mateixa línia, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comentat que el projecte “no és un caprici ni un passatemps”, sinó que es tracta “d’una inversió de país en termes de cohesió social i de seguretat ciutadana”. “Un recurs tan valuós com l’educació no es pot aturar a l’estiu, les presons no fan vacances”, ha manifestat la responsable del Departament de Justícia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article