El tràfic de persones afecta més a les dones mentre que la captació per mitjans digitals creix

Creu Roja ha detectat un augment dels casos de tràfic laboral i mixt a l’Estat espanyol


S’estima que 40 milions de persones són víctimes de tràfic de persones en tot el món. Tot i això, només una de cada deu víctimes és detectada, per la qual cosa el volum d’aquesta vulneració de drets humans és significativament superior. A l’Estat espanyol, Creu Roja atén al voltant de 1.000 persones en situació de tràfic i 1.000 dones en situacions d’explotació sexual cada any. L’organització ha detectat un augment en la captació a través de xarxes socials i l’entorn digital i ha alertat que les dones en situació de tràfic continuen sent el perfil majoritari, les quals s’enfronten a una multiplicitat de violències masclistes. 

Des de Creu Roja destaquen que davant aquesta situació “és imprescindible la formació i l’abordatge des de l’enfocament de gènere interseccional”, defensen. L’organització també ha observat en els últims anys un augment dels casos de tràfic laboral i mixt.  

En el cas de l’explotació laboral, les persones són explotades especialment en el sector de l’alimentació, el servei domèstic i la indústria tèxtil. La tracta sexual afecta gairebé exclusivament a les dones, que són explotades principalment en prostitució i pornografia.  

El tràfic mixt es refereix a aquell en el qual les víctimes són explotades en més d’una finalitat, com poden ser la sexual i laboral, la laboral i d’activitats il·lícites, etcètera. 

Falta de recursos públics

Creu Roja ha denunciat que existeix una insuficiència de recursos en l’àmbit estatal per a atendre a totes les persones en situacions de tràfic en tots els fins d’explotació, així com aquelles en les quals conflueixen altres circumstàncies com la deterioració moderada i greu de la salut mental, les addiccions o la discapacitat. 

A tot això, alerta l’entitat, se li suma la disparitat de respostes i recursos en funció del territori on es troba la persona, la qual cosa dificulta els processos de recuperació d’aquestes persones i famílies. En aquest sentit, la Llei Integral de Tràfic i la seva aprovació suposaria, segons Creu Roja, “un avanç en l’accés de les persones en situació de tràfic als drets que els corresponen, i l’exercici dels mateixos en condicions d’igualtat, dignitat i autonomia”, reivindica l’organització. 

Des de Creu Roja traslladen la seva disposició a treballar per millorar les capacitats de detecció i acompanyament especialitzat a persones en situacions de tràfic i destaquen la importància de “donar visibilitat a aquesta realitat de vulneració de drets humans i conscienciar a la ciutadania per a lluitar contra el tràfic”, conclouen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article