‘Jugo com una nena!', l’exposició que trenca els estereotips de l’esport femení

El Palau Robert acull aquesta mostra interactiva que repta als visitants a batre els rècords d’algunes esportistes d’elit


A qui no li han dit o ha sentit alguna vegada el “Jugues com una nena” com un missatge despectiu? Ara, l’exposició ‘Jugo com una nena!’, instal·lada al Palau Robert de Barcelona fins al 25 de setembre i adreçada especialment a infants entre els 6 i els 14 anys, vol trencar amb els estereotips de gènere que impregnen massa sovint l’esport femení, i ho fa de manera interactiva, reptant als visitants a batre els rècords d’algunes esportistes catalanes d’elit. 

Així, la mostra, que ha estat impulsada per la Generalitat i comissariada per la periodista esportiva Laia Tudel, vol reivindicar figures de grans esportistes catalanes com la futbolista Alèxia Putellas, la jugadora d’hoquei patins, Aina Florenza, o la pilot de trial Laia Sanz, entre moltes altres.

A partir de diferents àmbits en els quals està dividida l’exposició, es vol descobrir aquestes grans esportistes que amb molt d’esforç han superat tots els obstacles per convertir-se en les millors en la seva disciplina. Obstacles que parteixen de la desigualtat de gènere, com els insults als quals estan acostumades, l’insuficient suport mediàtic i econòmic, la falta de referents, o la invisibilitat. La mostra en recull aquesta realitat a través d’exemples de les pròpies esportistes, o dades que ho evidencien.

D’altra banda, la mostra vol ajudar a fer que les nenes no deixin de fer esport i apoderar-les per ser jugadores professionals si elles ho trien. “Jugant com una nena pots arribar a ser la millor del món, pots guanyar moltes medalles i, el més important, passar-t’ho bé amb el que més t’agrada”, insisteix l’organització de la mostra.

L’exposició, que es pot visitar de forma gratuïta, està dividida en quatre àmbits: un primer en el qual es plantegen preguntes que els visitants han de resoldre a través de diferents gràfiques instal·lades; una segona sala que està dissenyada com una cursa d’obstacles, amb barreres, que representen els insults i estereotips que han de sentir les dones esportistes; la diferència salarial que afronten; o la diferent repercussió que tenen als mitjans de comunicació.

Després arriba l’espai més lúdic de la mostra, que està dissenyat per jugar i agafar protagonisme. Seguint les referències de tres cracs de l’esport català, les persones assistents viuran el talent de la Laia Palau, la Patrícia Ortega i la Maica García i intentaran emular els seus registres. Finalment, l’exposició emula una habitació infantil en la qual pengen pòsters de cracks de l’esport femení, tal com passa amb els jugadors masculins.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article