Identifiquen un nou biomarcador d’imatge que pot ajudar a tractar l’esclerosi múltiple progressiva

La troballa s’ha fet a partir d’una recerca liderada per l’Hospital de Bellvitge, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i l’IDIBELL


Neuroradiòlegs i neuròlegs de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i l’IDIBELL han identificat un nou biomarcador de ressonància magnètica que podria ajudar a tractar millor l’esclerosi múltiple progressiva. Aquest biomarcador permetria detectar amb precisió els punts de focus d’inflamació cerebral crònica, la qual s’associa al desenvolupament de la malaltia. La investigació s’ha publicat a la revista European Radiology. 

L’estudi ha analitzat les característiques de les lesions de ribet de paramagnètic (phase rim lesions) —un tipus concret de lesions de substància blanca cerebral—, les quals es consideren potencials biomarcadors de la forma progressiva de l’esclerosi múltiple. La seva detecció, però, és complexa i requereix tècniques avançades d’imatge que no sempre estan disponibles i que són difícils de quantificar de manera objectiva.  

Tot i això, els investigadors que han participat en aquesta recerca han aconseguit detectar les lesions de ribet de paramagnètic i quantificar-les d’una manera relativament senzilla i objectiva, a través de l’ús d’una mena d’imatge de ressonància magnètica estàndard i àmpliament accessible: les imatges ponderades en T1 tridimensional. Això ha sigut possible gràcies a les dades clíniques aportades pels neuròlegs i l’anàlisi feta pels radiòlegs de les exploracions a pacients amb aquesta lesió i a pacients amb altres lesions. 

Segons l’Hospital de Bellvitge, aquesta descoberta obre ara la porta a estudiar el seu ús com a biomarcadors d’ús senzill per detectar precoçment la forma progressiva de l’esclerosi múltiple i per millorar-ne els tractaments.   

L’esclerosi múltiple progressiva 

Els pacients que pateixen la forma progressiva de l’esclerosi múltiple no aconsegueixen el control i la remissió dels brots i van desenvolupant una discapacitat greu al llarg dels anys. Fins fa poc no hi havia teràpies efectives per a ells, però recentment han aparegut tractaments.  

Els resultats que sorgeixen d’aquest estudi i de la seva aplicació clínica s’hauran de confirmar i desenvolupar en posteriors investigacions, però s’aspira que es puguin apropar aquests avenços tecnològics i científics a la pràctica clínica i als pacients.  

Aquesta investigació ha estat liderada pel neuroradiòleg i investigador de l’IDIBELL Pablo Naval Baudín i és el primer fruit d’una nova línia de col·laboració entre el Servei de Radiodiagnòstic i la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital de Bellvitge.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article